De brandweer betrad het pand aan de Burgwal terwijl de rook uit de deuropening kwam.
De brandweer betrad het pand aan de Burgwal terwijl de rook uit de deuropening kwam. Foto: Jeroen van Hattum

"Ik dacht eerst dat er brand

in de winkel was uitgebroken"

Het was schrikken voor Coby Dogger toen ze maandagavond hoorde dat er brand was aan de Burgwal.

Ze hoorde het via een medewerkster van het Kruidvat en toog meteen naar haar winkel. "Die stond op dat moment al vol rook. Ik dacht dat er bij mij brand was, maar het bleek bij de buurman te zijn." Daar was een pannetje op het vuur blijven staan, waardoor er brand in de keuken uitbrak. De rook kwam via de afzuiginstallatie van de keuken naar buiten en trok bij de winkel naar binnen.

De brandweer ventileerde maandagavond meteen de zaak, maar voor de bontkleding was het te laat. De gehele collectie ging volgens Dogger en Stefanie Bremer woensdag naar de firma Belfor in Alkmaar waar de kleding met ozon wordt behandeld om rookvrij te worden.

Volgens Dogger is het vooralsnog afwachten of alles er goed vanaf komt. Het pand zelf liep rook- en roetschade op. "We leven momenteel maar even bij de dag. Dit is voor ons alleen wel een belangrijk tijdstip van het jaar." Op de Facebookpagina 'Coby Dogger Bontcouture' houden Dogger en Bremer mensen op de hoogte van de ontwikkelingen. Daar betuigden ze ook hun medeleven met buurman Erik Wieringa die bij de brand twee katten kwijt raakte.

Zijn benedenverdieping brandde volledig uit. De bovenverdieping kwam er volgens Wieringa - die bijna twee jaar geleden het huis betrok - goed vanaf, omdat hij een luik naar boven had dichtgedaan. "Daardoor smoorde de brand zichzelf." Het betekende wel dat de twee katten niet naar boven konden vluchten. "Dat ik die kwijt ben, vind ik nog het ergste." Wieringa werd afgeleid nadat hij de pan op het vuur had gezet, verliet de woning en vergat vervolgens de pan. Het huis is bouwtechnisch in goede staat gebleven, maar het duurt naar verwachting drie maanden voordat hij er weer kan wonen. Tot die tijd zit hij tijdelijk in een appartement van buurman Peter Jan Geus. "Ze zeggen het, beter een goede buur dan een verre vriend."