Afbeelding
Foto: Job Schepers

Texelse verloskamer 'interessant idee'

Interessant om in de gaten te houden. Het is ook een wens van veel Texelaars. Met die woorden reageert burgemeester Uitdehaag op de wens van het Amstelveense ziekenhuis Amstelland om één van zijn verloskamers Amsterdams grondgebied te maken.

In het Amstelveense ziekenhuis worden veel kinderen van Amsterdamse ouders geboren. De ouders vinden het vervelend dat het kind Amstelveen als geboorteplaats krijgt toegewezen. Op Texel speelt dit 'probleem' met Den Helder. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is er wettelijk geen bezwaar, toch laat de gemeente Texel weten dat ze niet verwachten dat het zo maar geregeld is. "Er komt meer bij kijken dan regelgeving. Je hebt te maken met verantwoordelijkheden en plichten zodra het jouw grondgebied is. Bovendien moet Den Helder het ook willen. Maar de burgemeester blijft het op de voet volgen."

Dat de wens er is, bleek al in 1997. De Texelse Courant bedacht voor 1 april de grap dat een van de verloskamers in het Gemini-ziekenhuis Texels grondgebied was geworden. Het besluit zou met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 1995 zijn ingevoerd. De gemeente (die het spelletje meespeelde), de redactie en ook de huisartsen kregen veel enthousiaste reacties en ondanks dat velen de humor van de grap inzagen, was er ook de nodige teleurstelling. In 2015 maakte D66-Kamerlid Koser Kaya zich sterk voor de kwestie. Zij vroeg minister Plasterk daarom eens te onderzoeken of het niet anders kan. Of in plaats van die plek van bevalling - waar het ook moge zijn - de woonplaats van de ouders in de geboorteakte vermeld mag. In het Algemeen Dagblad zei Koser Kaya daar toen het volgende over: "Ik besef dat voor zoiets een wetswijziging nodig is, maar ik vind dat we altijd moeten kijken of regels nog bij deze samenleving passen. Of er niet veranderingen nodig zijn nu ook de samenleving verandert.'' Ze gaf in hetzelfde artikel aan dat een dergelijke wetswijziging nog niet zo eenvoudig is. "Wat doe je bijvoorbeeld met gescheiden ouders die op andere plekken wonen? Wie mag dan bepalen wat de woonplaats in de akte wordt? Dat moet wel allemaal goed zijn onderzocht vóór we zo'n stap kunnen nemen.'' En, vindt ze, het mag ook geen 'vrije invuloefening' worden. ,,Want dan kunnen ouders zelfs New York als geboorteplaats gaan opgeven.'' Het Gemini Ziekenhuis laat weten geen standpunt over deze kwestie in te nemen, zolang er geen officieel verzoek is.