Twee van de vier roerpropellers die onder de Texelstroom hangen.
Twee van de vier roerpropellers die onder de Texelstroom hangen. Foto: Jeroen van Hattum

Verkeerd aangesloten bedrading oorzaak storing Texelstroom

Verkeerd aangesloten bedrading en een defecte relais (schakelaar) waren de veroorzakers van de technische storing die zich op zaterdag 14 en zondag 15 januari voordeed op de Texelstroom.

Volgens TESO-directeur Cees de Waal leidde de bedradingsfout tot een restspanning die de storing veroorzaakte in het besturingssysteem plus de back-up van het systeem. Als gevolg daarvan viel het vermogen van één van de vier roerpropellers onder het schip weg, waardoor de boot dwars in de veerhaven van Den Helder kwam te liggen en de steiger bij het Peperhuisje ramde.

Met behulp van het tweede besturingssysteem - dat als reserve aan boord zit - werd de Texelstroom daarna met de drie andere roerpropellers alsnog in de fuik gemanoeuvreerd. Na het resetten van de apparatuur oordeelde TESO dat het verantwoord was weer te gaan varen. Zondag 15 januari deed de storing zich opnieuw voor, waarna de boot na het voltooien van de dienstregeling uit de vaart ging voor onderzoek.

Het besturingssysteem is geleverd door Rolls-Royce. Kabelbedrijf Pine trok de kabels en sloot ze aan. LaNaval, de werf in Spanje waar de boot is gebouwd, was hoofdaannemer van de aanleg. Zij onderzochten afgelopen week wat de oorzaak van de storing was geweest. Volgens De Waal zijn de problemen verholpen. "De komende dagen gebruiken we samen met de leveranciers om te testen en zekerheid te verkrijgen in een betrouwbare werking van het systeem." Er loopt in totaal ongeveer 360 kilometer kabel door de boot. Naar verwachting komt de Texelstroom uiterlijk 10 februari weer in de vaart. Tot die tijd blijft de Schulpengat varen.

De Waal liet desgevraagd weten dat de veiligheid van de passagiers tijdens de storing niet in het geding is geweest. "Dat komt dankzij een uitgebreid pakket aan operationele, preventieve maatregelen en de hoge veiligheidseisen die zijn door ons zijn doorgevoerd in het ontwerp van de Texelstroom."

De gehele technische installatie van de Texelstroom was doorgemeten en getest voordat de boot in gebruik werd genomen. De Waal: "Alle deelsystemen zijn zorgvuldig afgenomen, Lloyds heeft daar op ons verzoek vanaf de start van het project een belangrijke rol bij vervuld. Door Lloyds intensief bij het hele traject te betrekken, van de ontwerpfase tot en met de ingebruikname van de boot, hebben we een extra zekerheid ingebouwd dat het schip aan de daaraan te stellen kwaliteitseisen voldoet."