Kris ter Steege (links) en Owen Smit zijn klaar voor deelname aan Le Touquet in Frankrijk.
Kris ter Steege (links) en Owen Smit zijn klaar voor deelname aan Le Touquet in Frankrijk. Foto: Jeroen van Hattum

Texelaars van start in loodzware strandcross

Owen Smit (15) uit De Cocksdorp en Kris ter Steege (19) uit Den Hoorn doen in het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 februari mee aan Le Touquet in Frankrijk, de grootste en zwaarste strandrace ter wereld.

Kris is er voor de derde keer bij, Owen maakt zijn debuut op het ruim 12 kilometer lange parcours bij de Noord-Franse badplaats Le Touqet. Hij rijdt op een quad, Ter Steege op een crossmotor. De mannen zijn al maanden bezig met voorbereidingen om straks aan alle kanten geprepareerd aan de start te verschijnen. Het belooft loodzwaar te worden. Kris staat zondag 5 februari een race van drie uur achter elkaar te wachten, waarbij het ploegen wordt door het steeds ruller wordende zand. Er gaan duizend crossers tegelijk van start.

Owen rijdt zaterdag 4 februari afwisselend met Twan van der Jagt uit Ter Aar een race van 2,5 uur op de quad. Een veelbelovend duo: Owen is sinds september 2016 Nederlands kampioen quadrijden en Twan is de vice-kampioen. De heren zijn nog net iets te jong om alleen de monstertocht te rijden, vandaar dat ze elkaar afwisselen op de quad. In die race verschijnen zeshonderd quads tegelijk aan de start.

Volgens Kris is het machtig om aan de race mee te doen. De crossers verzamelen bij een grote hal in het dorp, waarna ze in colonne naar de start op het strand rijden. "Het leeft daar enorm. Overal in het dorp staan auto's opgesteld die hebben meegedaan aan Dakar en er staan veel mensen langs de route als je daar in colonne voorbij rijdt. Als je het vergelijkt met Texel is het ongeveer een route van sporthal Ons Genoegen naar de Albert Heijn." Op het strand is het vervolgens ieder voor zich. Dan is het de kunst om het materiaal heel te houden en om uit de diepe sporen van voorgangers te blijven. "Zeker als je moe wordt, wordt het zwaar." In het drukke deelnemersveld is het ook continu opletten wat anderen doen.

De helft van het parcours bestaat uit één langgerekt stuk strand waar de gashendels vol open getrokken kunnen worden. "Daar kun je snelheden van 175 tot 180 kilometer per uur halen. Op dat stuk kun je ook even zitten, voor de rest is het heel veel staan op de motor." Door veel te sporten werken de twee aan de conditie om fit aan de start te verschijnen. Owen had na het NK last van een knieblessure, maar daar is hij van hersteld.

Martijn Smit, vader van Owen, gaat samen met een team aan begeleiders en monteurs mee naar Frankrijk om de mannen te begeleiden. Zelf reed hij ook een paar keer Le Touqet, dus hij weet wat het is. Ze staan er met een tent om het materiaal te verzorgen, het eten en drinken in de gaten te houden en om voor de brandstof te zorgen. Tijdens de wedstrijd kan het dan nog aankomen op details. Kris kreeg vorig jaar tijdens Le Touquet pech met de vertanding in de versnellingsbak, waarna het na tweede rondes einde oefening was. Een snelle tijd is volgens Owen en Kris mooi meegenomen, maar niet het allerbelangrijkste. Het gaat er vooral om de strandrace van het begin tot het einde uit te rijden.

Kris deed in november vorig jaar nog mee aan een zware strandrace in Scheveningen en werd toen 58ste in een deelnemersveld van 750 crossers. De zender Motors TV doet beide dagen live verslag van de race. Kris rijdt met startnummer 543 en Owen met startnummer 419. "Dit is onze hobby en Le Touquet is wel hét hoogtepunt van het jaar om naar uit te kijken."