Afbeelding
Foto: TU EIndhoven

Campagne voor Texel Flows Atlas

Alumni van de TU Eindhoven willen een atlas uitbrengen van hun onderzoek naar Texel. Volgens auteurs Paul Kersten en Joeri Sowka kregen ze zoveel positieve reactie dat ze het afstudeerwerk in boekvorm een vervolg willen geven. Via een crowdfunding campagne willen ze het boek in maart publiceren. De gemeente Texel was de eerste geïnteresseerde die zich heeft gemeld.

Als vervolg op het atelier 'Planet Texel' van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam heeft een groep masterstudenten architectuur van de TU Eindhoven een jaar onderzoek gedaan naar Texel. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in een atlas. Eerder presenteerden de auteurs het boek aan de gemeente Texel en op de Dutch Design Week. Naar aanleiding van de positieve reacties op het werk willen zij nu de atlas uitbrengen. Om het boek professioneel te laten drukken is een crowdfunding campagne gestart.

Geïnteresseerden kunnen zich online inschrijven. In ruil voor een bijdrage krijgen supporters medio maart 2017 een exemplaar van het boek toegestuurd. Namens de gemeente Texel meldde Wethouder Eric Hercules zich als eerste geïnteresseerde om bij te dragen aan de publicatie. Ook wordt de campagne financieel ondersteund door het Texelfonds.

In de atlas zijn thema's van het eiland zoals de historie, het landschap, water, energie en landbouw onderzocht en in kaart gebracht. Texel wordt in de atlas niet zozeer gezien als een stuk land in zee, maar eerder als een levend organisme dat continu bezig is zichzelf te onderhouden. Er zijn niet alleen topografische kaarten gemaakt, maar ook kaarten die onzichtbare processen en kringlopen van het eiland laten zien, het gaat over het metabolisme van Texel. Vandaar de titel 'Texel Flows: een metabolistische atlas'.

Het viel de professoren en studenten op dat na het Planet Texel atelier van de IABR, de identiteit van Texel een belangrijk onderwerp van gesprek op het eiland is geworden. Wat voor toekomst zien de Texelaars voor zich? Welke ontwikkelingsrichtingen zijn kansrijk en hoopvol voor Texel? Met de atlas willen de auteurs bijdragen aan de uitbreiding van het begrip identiteit. Identiteit is volgens hen niet iets dat alleen kan worden teruggewonnen of bevroren, het kan ook uitgebreid en uitgevonden worden.

"Tijdens het onderzoek kwamen we erachter dat er veel kennis op het eiland aanwezig is", zo stellen Kersten en Sowka. 'We zijn daarom ook erg benieuwd naar wat de Texelaars van het boek vinden. We hebben de laatste tijd hard gewerkt om de atlas te verfijnen en nog mooier te maken. We hopen dat de Texelaars het zullen waarderen.'

Met de atlas willen de auteurs de lezer meenemen in een verhaal waarin Texel vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Door middel van kaarten, schema's en teksten is de atlas een ontdekkingstocht naar kansen en mogelijkheden van Texel. Het is een boek waarmee de lezer zich, naast wat er op het eiland te zien is, kan verwonderen over de gelaagdheid en diversiteit van het eiland.

De crowdfunding campagne loopt tot eind januari. Geïnteresseerden kunnen terecht op www.indiegogo.com/projects/texel-flows-a-metabolic-atlas of www.facebook.com/texelflows of www.planettexelacademy.nl/ of zij kunnen mailen naar contact@planettexelacademy.nl.