Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Wat ik zeggen wou

Kogerstraat

Op 11 januari was er een door de Gemeente georganiseerde bijeenkomst voor de bewoners van de Kogerstraat. Dit naar aanleiding van het aanleggen van een regenwaterriool later dit jaar, waarbij ook de inrichting van de straat aangepast wordt. Een onderdeel van het plan is dat het stuk Kogerstraat tussen Akenbuurt en de rotonde eenrichtingverkeer wordt, en wel zo dat men alleen "Den Burg uit" mag.

Tijdens de goed bezochte informatiebijeenkomst werd een uiteenzetting gegeven over verschillende typen wegen met de daarbij te stellen eisen. Daar bleek dat voor het eerder genoemde deel van de Kogerstraat een inrichting vergelijkbaar met het nieuwe stuk Waalderstraat wenselijk zou zijn. Alleen….daarvoor ontbreekt de benodigde breedte ter plaatse. Om voetgangers en fietsers toch de benodigde ruimte te geven is een smallere hoofdrijbaan in combinatie met eenrichtingverkeer de beste oplossing.

Nog een reden om verkeer "Den Burg in" niet via de Kogerstraat te laten gaan is de ligging van de parkeerterreinen rond het centrum. Komt men namelijk via de Kogerstraat Den Burg binnen dan ziet men aan de kerktoren al snel waar het centrum is. De niet met de situatie bekende toerist zoekt een parkeerplaats maar gaat intussen richting die kerktoren en komt in de fuik bij de Zes-Burgerhoutstraat of parkeert in één van de kleine zijstraatjes (Schoonoordsingel, Jonkerstraat, enz.) want een parkeerterrein is daar niet.

Bovengenoemde argumenten zijn op de informatieavond duidelijk naar voren gebracht doch zijn in de media nog nauwelijks ter sprake gekomen. Ook het feit dat verreweg de meeste aanwezige bewoners voor het eenrichtingsplan waren mag best genoemd worden.

Ben Gieze

bewoner Kogerstraat