Design and Build voor nieuwe sporthal

Het college gaat de nieuwe sporthal van Den Burg laten ontwerpen volgens een zogeheten Design-and-Build proces. Het college hoopt het project op die manier binnen de kosten te houden.

In een brief aan de raad spreekt het college de zorg uit dat de stichtingskosten van de sporthal mogelijk hoger gaan uitvallen dan eerder geraamd. Dat komt omdat er vijf in plaats van vier zaaldelen nodig zullen zijn, bouwprijzen stijgen en omdat er extra kosten in het kader van duurzaamheid gemaakt zullen moeten worden.

Er is een budget van ruim zeven miljoen euro beschikbaar gesteld en het college zegt binnen die taakstelling te willen blijven. "De traditionele wijze van ontwikkelen ligt daarbij minder voor de hand waardoor besloten is om over te stappen op een Design-and-Build proces." Bij zo'n proces wordt marktpartijen gevraagd een aanbieding te doen voor zowel het ontwerp van het gebouw, de verdere uitwerking ervan en het uiteindelijk realiseren van het plan. Het uitgangspunt was aanvankelijk dat het bouwplan op een traditionele wijze ontwikkeld zou worden waarbij de gemeente zelf de architect zou zijn en de overige adviseurs zou aansturen om het plan tot stand te brengen. De raad stelde in juni een voorbereidingskrediet van vier ton beschikbaar voor de planontwikkeling van de nieuwe sporthal.

Het voordeel van Design and Build is volgens het college dat binnen relatief korte tijd duidelijk wordt of de markt in staat is om binnen die taakstelling het project te realiseren, uiteraard binnen de inhoudelijke kaders die de gemeente stelt in het functioneel programma van eisen.

Volgens het college is het een randvoorwaarde bij een Design-and-Build proces dat de vraag omtrent het project volkomen helder is voor de marktpartijen. "Dat betekent dat de door de raad op 23 maart 2016 vastgestelde uitgangspunten en kaders op een aantal punten verfijnd (gespecificeerd) zullen moeten worden in een planvoorstel."Het college neemt daarover binnenkort een 'voorgenomen' besluit en dat wordt ter kennis aan de raad gebracht, zodat de raadsleden het kunnen toetsen. "Het streven van het college is om een en ander reeds in de raadsvergadering van 15 februari aan de orde te stellen.