De gehuldigden (met oorkonde) samen met hun partners en burgemeester Michiel Uitdehaag.
De gehuldigden (met oorkonde) samen met hun partners en burgemeester Michiel Uitdehaag. Foto: Jeroen van Hattum

Vrijwilligersmedailles uitgereikt aan redders van KNRM

Vier vrijwilligers van de KNRM zijn zondagmiddag onderscheiden met de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid voor hun inzet bij de reddingsmaatschappij.

Björn Witkamp kreeg de Koninklijke onderscheiding omdat hij tien jaar actief is bij de KNRM in De Koog. Sidny van Zon en Jan Agter kregen het jaarteken dat bij de Vrijwilligersmedaille hoort en elke vijf jaar wordt uitgereikt. Rob Vinke kreeg de onderscheiding, omdat hij inmiddels dertig jaar actief is. Vinke, Agter, Van Zon en Witkamp zijn alle vier actief bij de KNRM in De Koog en Oudeschild. De Vrijwilligersmedaille wordt als waardering voor de inzet door het bevoegd gezag uitgereikt, nadat een aanvraag is ingediend bij de Kanselarij der Nederlandse Orden. Burgemeester Michiel Uitdehaag, voorzitter van de plaatselijke commissie van de KNRM, reikte de onderscheidingen uit tijdens de nieuwjaarsreceptie.

De KNRM kwam volgens de burgemeester vorig jaar 78 keer in actie, twaalf keer meer dan in 2015. De stijging kwam volledig op rekening van de post De Koog/Oudeschild die twee keer zelfs drie reddingsacties op één dag had. In totaal werden daarbij 99 mensen in veiligheid gebracht. Station De Cocksdorp kende vorig jaar 14 reddingsacties, één minder dan in 2015. Bij die acties werden 87 mensen in veiligheid gebracht. Volgens Uitdehaag moest daarbij worden aangetekend dat de KNRM De Vriendschap te hulp schoot toen die was vastgelopen en daar waren op dat moment 71 mensen aan boord. 2016 begon turbulent voor de KNRM met de stranding van de vijf potvissen bij paal 12.

De KNRM haalde liefst 376 nieuwe donateurs binnen, van wie 233 tijdens de jaarlijkse actie van De Krim om in aanloop naar de Reddingbootdag gasten van het vakantiepark automatisch donateur te maken. De stations haalden met diverse acties in totaal €4833,- op voor de reddingsmaatschappij. Paulien Kalis, Judith Diephuis en Liesbeth Witte hielden zich daarmee bezig. Van de bijna vijf mille kwam €2067,- binnen via de zogeheten bunkerbootjes die Jan Frederici onder zijn hoede heeft.

De KNRM in De Cocksdorp kreeg er in 2016 drie nieuwe bemanningsleden bij (Ruud Betsema, Dave Pastoor en Robert Twijnstra) en bij De Koog/Oudeschild werd Johan Zijm aan het team toegevoegd. Jules van Daele en Rob de Jong stopten bij de reddingsmaatschappij.