Lyanne Hooijschuur:
Lyanne Hooijschuur: "We zijn hier rijk bedeeld in onze mogelijkheden op Texel en laten we dit vooral zo houden of verbeteren." Foto: Jeroen van Hattum

Je gaat hier op Texel niet op in de massa

Wat is je favoriete plek op Texel?

Mijn favoriete plek op Texel is thuis en met thuis bedoel ik De Cocksdorp en omgeving. Alles is hier binnen handbereik. Strand en zee, maar ook het bos en de duinen. Ideaal voor een verfrissend rondje te paard, lopend of fietsend met m'n zoon Ties. De afwisseling vind ik mooi.

Wat voor werk doe je op Texel?

Een aantal jaar gelden ben ik bij mijn vader in het bedrijf gegaan. Ik werkte op Schiphol voor Cathay Pacific, maar toen duidelijk werd dat mijn vader met een aantal jaar wel wilde stoppen ben ik naar Texel gekomen. Januari 2016 zijn mijn partner, Erwin Goënga, en ik het samen gaan doen.

Hoeveel mensen wonen op Texel nou 7 hoog en 2 achter

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik zit sinds een aantal jaar bij Rotaract Texel. Een groep jonge mensen tussen de 18 en 35 die zich inzetten voor mensen die het wat minder of moeilijker hebben in onze samenleving. We steunen groepen of organisaties op het eiland door middel van producten of diensten. Wij doen niet aan financiële sponsoring in de zin van handje contantje. Erg leuk om elke keer weer met zijn allen creatieve acties te bedenken om geld bij elkaar te brengen.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Niet geboren wel getogen. Geboren in Den Helder en opgegroeid op Texel, zoals zoveel Texelaars. Of zoals mijn broers altijd zeggen, wij wel jij bent een kraai. Dit was vroeger thuis wel een dingetje hoor….

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik heb tijdens mijn studie op verschillende plekken gewoond in Nederland. Als ik dan kijk naar de mensen op Texel ervaar ik hen als gastvrij, nieuwsgierig en ondernemend. In Utrecht heb ik ook een tijdje gewoond, maar daar was het lastig om contact te krijgen in je buurt.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

De natuur is voor iedereen en zou ook voor iedereen te gebruiken moeten zijn. Het is logisch dat sommige delen niet toegankelijk zijn, maar we moeten er niet in doorslaan. We moeten het eiland bewoonbaar houden voor iedereen. Ik ben gek op de natuur. Elk stuk van Texel vind ik prachtig. Ook ben ik een jaarlijks bezoeker van Sunbeats en vind het dan ook prachtig dat we op zo'n locatie een feest kunnen houden waar mensen uit heel Nederland naartoe komen. Dat voor het laten plaatsvinden van dit soort feesten regels gelden is goed, maar het moet wel kunnen. We moeten als eiland wel aantrekkelijk blijven voor een brede doelgroep.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Elk dorp heeft zijn charme. Ik vind het aantal verschillende bouwstijlen die we op het eiland hebben niet altijd even mooi, maar als alles hetzelfde zou zijn dan is het ook maar saai.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Als ik voor nu een keuze moet maken dan zeg ik Rebecca en Paal 33. Bij de eerste kom ik naar mijn idee veel te weinig (heerlijk eten en drinken) en de laatste is gewoon een heerlijke plek om te relaxen. Het is daar gewoon goed. Niet meer en niet minder.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Vooruitgang en de kwaliteit voor bewoner en toerist. We zijn hier rijk bedeeld in onze mogelijkheden op Texel en laten we dit vooral zo houden of verbeteren.

Wat zou er op Texel anders mogen?

De gebruikelijke clichés, zoals starterswoningen, huisvesting medewerkers en het stimuleren van jeugd om na hun opleiding terug te komen. Voor ons persoonlijk is het elk jaar weer een uitdaging om werknemers te vinden voor het seizoen en om deze onder te brengen.

Goede herinnering aan Texel?

Ik ervaar Texel altijd nog als vrij. Als je hier bent opgevoed en opgegroeid heb je het luxe gehad. Luxe in de zin van ruimte. Hoeveel mensen wonen er op Texel nou 7 hoog en 2 achter. We kennen allemaal onze buren wel en als er nood aan de man is, is er altijd iemand beschikbaar.

Wat is er zonde aan Texel?

Doordat het een "kleine" gemeenschap is moet je af en toe wel een dikke huid hebben. Je gaat hier niet op in de massa, wat soms ook wel eens heerlijk is. Ook hiervoor is een oplossing. Je boekt gewoon een paar dagen Amsterdam of een andere wereldstad.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Het gedachtegoed dat we het met elkaar moeten doen. Wij als Texel.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ontwikkelen binnen en buiten de supermarkt. Erwin en ik zijn pas een jaar met zijn tweeën in het bedrijf en er zijn nog genoeg plannen.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van.' willen zien?

Erik Mus. Hij heeft niet direct met het toerisme te maken, maar is wel bijna dagelijks over het hele eiland te vinden. Ik denk dat hij het eiland met hele andere ogen ziet.