Paviljoen stuit op

begrenzing strand

Twee grenslijnen van Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap op het strand bij paal 15 spelen de bouw van het nieuwe permanente strandpaviljoen van Joost Hoogenbosch parten.

Het hoogheemraadschap heeft Hoogenbosch een voornemen tot weigering van zijn aangevraagde vergunning gestuurd. De pijn zit hem met name in de lijn die de grens vormt van de duinvoet. Deze grens ligt bij paal 15 op het strand op enkele tientallen meters van de duinen. Binnen deze grens en de duinen staat Hollands Noorderkwartier volgens een woordvoerder geen nieuwe bebouwing toe om de zeewerende duinen te beschermen. Het zandbed waar het paviljoen de afgelopen jaren altijd heeft gestaan, ligt in het afgebakende gebied.

De andere grenslijn van Rijkswaterstaat is de grens van de zogeheten calamiteitenzone, een deel van het strand tussen de waterlijn en de genoemde grenslijn dat RWS vrij wil houden van bebouwing zodat er bij calamiteiten de ruimte is. Onder calamiteiten worden onder meer strandingen van schepen en walvissen verstaan. Op het strand bij paal 15 liggen beide grenslijnen op nog geen tien meter bij elkaar vandaan, waardoor er amper ruimte over blijft voor een nieuw permanent strandpaviljoen.

Hoogenbosch is niet blij met de situatie, maar nog in gesprek met het hoogheemraadschap om tot een oplossing te komen. De zaak is ook onder de aandacht van de gemeente. Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft aangegeven zich voor een oplossing te willen inspannen. De gemeente gaf in november al de omgevingsvergunning voor het nieuwe paviljoen af, nadat in de zomer de aanvraag was ingediend. Kort voor de Kerstdagen kreeg Hoogenbosch, na enige keren aandringen op een spoedige afhandeling, het voornemen tot afwijzing van het hoogheemraadschap te horen.

Texels Belang stelde gisteren spoedvragen aan het college over de kwestie. De partij vroeg zich af in hoeverre de situatie met de twee grenslijnen bij paal 15 gevolgen voor andere strandpaviljoenhouders, eigenaren van strandhuisjes en het gebruik van het strand in het algemeen zou kunnen hebben. Het college liet 's middags weten dat wat er nu speelt bij paal 15 niet bij andere paviljoens speelt.

Volgens een woordvoerder van het hoogheemraadschap kwam het bij de toetsing van de aanvraag voor het nieuwe paviljoen naar voren dat de grenslijn voor de duinvoet bij paal 15 geen ruimte bood voor de nieuwbouw. De grenslijn ligt een eind bij de duinvoet vandaan, zodat de duinen zich kunnen ontwikkelen. "Maar de heer Hoogenbosch kan een zienswijze op het voornemen tot afwijzing indienen. Het kan altijd zo zijn dat er bij het hoogheemraadschap iets niet gezien is."