De ambulancehelikopter van de Friese Waddeneilanden.
De ambulancehelikopter van de Friese Waddeneilanden. Foto: RAV Fryslan

Friese eilanden kennen sinds kort de ambulancehelikopter

Het is net een ambulance, alleen met het verschil dat hij vliegt in plaats van rijdt. Zo omschrijft een woordvoerder van de regionale ambulancevoorziening in Friesland de ambulancehelikopter die sinds 16 november voor ziekenvervoer naar de Friese Waddeneilanden vliegt.

De helikopter gaat in de toekomst mogelijk ook op Texel vliegen, maar daar moeten nog diverse gesprekken over worden gevoerd. Het toestel wordt gevlogen door een piloot en een navigator en er vliegt een verpleegkundige mee. Die kan tijdens de vlucht naar een ziekenhuis in de helikopter hulp verlenen aan de patiƫnt of het slachtoffer dat wordt vervoerd. Er is aan boord tevens ruimte voor een familielid om mee te gaan en er kan een tweede persoon mee om hulp te verlenen als dat nodig is.

De Friese ambulancehelikopter is van Medical Air Assistance van de ANWB dat vorig jaar de samenwerking aanging met de regionale ambulancevoorziening Fryslan. Het ziekenvervoer vanaf de Friese Waddeneilanden was eerst in handen van Defensie, maar die heeft dat na 56 jaar afgestoten. Op de Friese eilanden zijn ook nog gewoon ambulances aanwezig voor hulp ter plekke. Als het nodig is dat iemand met spoed naar het ziekenhuis wordt vervoerd, komt de ambulancehelikopter eraan. Die is gestationeerd in Leeuwarden. De helikopter vliegt nu nog alleen overdag, maar staat binnenkort 24 uur per dag paraat. Volgens de woordvoerder van de regionale ambulancevoorziening heeft de bemanning eerst de tijd nodig om volledig vertrouwd te raken met het toestel. Er staat in Leeuwarden een tweede exemplaar standby, zodat de ambulancezorg gegarandeerd is als de ene helikopter op pad is en er een tweede melding voor ziekenvervoer komt.

Het staat vooralsnog niet vast dat de ambulancehelikopter ook op Texel gaat vliegen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord liet weten dat het onder meer een gedachte is dat de ambulancehelikopter voor spoedeisende hulp wordt ingezet en voor niet spoedeisende zaken (bijvoorbeeld een gebroken been) een beroep op de boot wordt gedaan. De keuze is afhankelijk van de situatie.

Volgens TESO blijft de Texelstroom beschikbaar voor ziekenvervoer ook als de nieuwe situatie aanbreekt dat er 's nachts CNG wordt geladen. Volgens directeur Cees de Waal kunnen er 's nachts twee reizen worden uitgevoerd zonder dat het laden in het geding komt. "We kunnen desnoods vier reizen uitvoeren. Als we geen CNG kunnen bunkeren, varen we gewoon op zwavelarme diesel."