Wit: de neerslag (in millimeters) op Texel in 2015. Groen: de neerslag op Texel in 2016. Blauw: de gemiddelde neerslag in de afgelopen 32 jaar.
Wit: de neerslag (in millimeters) op Texel in 2015. Groen: de neerslag op Texel in 2016. Blauw: de gemiddelde neerslag in de afgelopen 32 jaar.

Weinig regen en veel warme dagen in 2016

2016 gaat op Texel klimatologisch de boeken in als een jaar met liefst 95 dagen dat het 20 graden of warmer was, een aantal droge maanden en geen ijsdagen. Het was ook een jaar waarin de temperaturen in een kort tijdsbestek nogal uiteen konden lopen.

Dat valt op te maken uit de weergegevens die Jan van Tunen al 32 jaar bijhoudt in zijn achtertuin op Zuidhaffel. Dagelijks houdt hij daar elke dag de temperatuur, neerslag, windkracht en de windrichting in de gaten. Het overzicht dat hij aan de redactie stuurde, leert dat de maanden januari, juni, oktober en november nat waren, maar dat er verder naar verhouding weinig regen viel. Net als in 2015 en 2014 moest Texel het in 2016 zonder ijsdagen stellen. Een dag bleef de thermometer op nul graden steken, maar daar bleef het bij. De warmste dag was op 20 juli. Die dag zag Van Tunen de thermometer oplopen tot 29,3 graden. Op 25 augustus liep het kwik op tot iets meer dan 28 graden.

Het jaar begon al meteen mooi in januari waarin het weer door Van Tunen wordt omschreven als "aprilweer" met op enkele dagen een middagtemperatuur van 11 en 12 graden. Er viel 82 mm neerslag wat vrij veel was voor een normaal maandgemiddelde van 67 mm in januari. Er stond ook vrij veel wind. Februari was evenmin een wintermaand. Wel elf keer nachtvorst, maar geen ijsdagen. "De gemiddelde nachttemperatuur was 3 graden, de dagtemperatuur 7,7 graden en de 24-uurstemperatuur was 4,8 graden. Op Texel was dit de afgelopen 32 jaar gemiddeld 3,4 graden in februari."

Maart was een gemiddelde maand zonder afwijkingen met uitzondering dat de gemiddelde windsnelheid aan de lage kant was. April kende ook weinig bijzonderheden met de neerslag. Het regende acht dagen en nachten en waren er 22 droge dagen. De gemiddelde dagtemperatuur was 10,3 graden.

Mei was een maand met slechts 35 millimeter regen en dat was weinig. Er was wel vrij veel wind. De koudste dag was op 4 mei (5 graden). Een paar dagen later (7 mei) was het de warmste dag van de maand met liefst 24 graden.

Juni was weer een maand met veel regen. Er viel verspreid over zeven dagen en nachten in totaal 178 millimeter. Daarentegen was het een maand met weinig wind. "Slechts twee keer boven windkracht 4 oftewel een echte fietsmaand." De temperatuur schommelde tussen de 10 graden op 7 juni en 25 graden op 4 juni. Juli was een droge maand met 46 mm neerslag, afgezet tegen een gemiddelde van 74 mm in die maand. De dagtemperatuur was gemiddeld 20,7 graden. In de nacht was het rond de 14 graden. Van Tunen: "Het was een goede zomermaand."

Augustus kende met 47 mm regen eveneens minder neerslag dan gebruikelijk in die maand (88 mm). Overdag was het eveneens lekker warm.

September was volgens Van Tunen een bijzonder mooie zomer/herfstmaand met slechts 35 mm dat tijdens twee nachten en één dag viel. "Het was een mooie afsluiter van de zomer."

Die was in oktober met 114 mm regen wel voorbij. Dat was weer gewoon een natte maand. Hetzelfde gold voor november (114 mm). Op de 5de en de 21ste viel beide dagen 21 mm. December was volgens Van Tunen weer een rustige maand met slechts 17 mm regen. Op basis van de windsnelheden concludeert Van Tunen dat het 285 dagen goed fietsweer was.