Ambulancehelikopter in beeld voor ziekenvervoer vanaf Texel

De nieuwe ambulancehelikopter van de Friese Waddeneilanden gaat mogelijk ook op Texel vliegen voor ziekenvervoer vanaf het eiland.

Directeur Martin Smeekes van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord gaat daarover in april gesprekken voeren met zijn collega's in Friesland. De Friese eilanden kennen sinds november een ambulancehelikopter die in Leeuwarden is gestationeerd. Voorheen zorgde Defensie met een helikopter voor ziekenvervoer vanaf de Friese Waddeneilanden, maar het ministerie heeft dat afgestoten.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord is het mogelijke gebruik van de ambulancehelikopter geen poging om de tweede ambulance op het eiland weer ter discussie te brengen. Het is meer de gedachte om de ambulancehelikopter in de toekomst in te zetten voor spoedeisende hulp bij bijvoorbeeld reanimaties of infarcten. "Dan kan de ambulancehelikopter misschien tijdwinst opleveren ten opzichte van de boot. De boot kan dan dienst doen voor ziekenreizen die niet spoedeisend zijn zoals bijvoorbeeld een gebroken been." Dat zou een vermindering van het aantal ziekenreizen met de boot (gemiddeld negentig per jaar) kunnen opleveren.

Bedoeling is dat de veiligheidsregio's dergelijke ideeën eerst uitvoerig met elkaar bespreken en doornemen, voordat er keuzes worden gemaakt. Op de andere eilanden zijn sinds de komst van de ambulancehelikopter in Leeuwarden gewoon ambulances gebleven voor hulpverlening ter plekke. Als spoedeisend vervoer nodig is, wordt de ambulancehelikopter erbij gehaald.