De vernielde ijsbaan in Den Burg.
De vernielde ijsbaan in Den Burg. Foto: Willem Sangers

Verontwaardiging over vernieling

Een hoop Texelaars hebben verontwaardigd gereageerd op de vernielingen die woensdag op de ijsbaan aan de Elemert in Den Burg plaatsvonden.

Er werden stenen en hekken op het ijs gegooid en het opvriezende ijs werd stuk getrapt. Adriaan van Rijsselberghe, die met zijn zoon langs de ijsbaan liep, stoorde zich aan de vernielingen. "Ik kon het niet aan mijn zoon uitleggen waarom het gebeurd was." Hij deed bij de redactie een oproep om de vernielingen aan de kaak te stellen.

Van Rijsselberghe noemde het verontrustend dat jeugd kennelijk niet het fatsoen van thuis heeft meegekregen om wat verder te kijken dan enkel het gooien van blikjes en stenen op het ijs. Hij noemde het prima als iemand niet zou willen schaatsen op de baan, maar wees erop dat het voor anderen die wel zouden willen schaatsen nu knap lastig werd gemaakt.

Op de Facebookpagina tuimelden woensdagavond de reacties over elkaar. Diverse Texelaars spraken hun teleurstelling uit dat er vernielingen waren geweest. "Wat een stommiteiten!", aldus Amber Cheyenne. "Eindelijk ijs hier en dan lekker voor andere liefhebbers verpesten!" Hanneke Stapersma: "De ijsbaan staat toch al ter discussie. Dit kunnen we er niet bij hebben." Ina Postma: "Waarom moet altijd alles gesloopt worden?" De gemoederen op de social media liepen op een gegeven moment ook op, waarbij onder meer kreten van het kaliber "opsluiten, slaan en verzuipen" voorbij kwamen. Dat riep vervolgens weer andere verhitte reacties op.

Er waren ook andere geluiden. Nils Veldhuis liet in een reactie op Facebook weten dat een aantal jongeren op de vernielingen was aangesproken en te horen hadden gekregen dat ze schade hadden aangericht voor anderen. Ook Dries de Winter, buurtsportcoach en medewerker van Young4Ever, liet donderdag op Facebook weten dat hij naar de ijsbaan was gegaan en gesprekken met jongeren had gevoerd. Hij zette daarmee ook meteen al verhitte reacties op hun plek. "Goh... niemand van de Facebookschreeuwers op de ijsbaan nu. Sta daar gewoon netjes jeugd aan te spreken, gedragen zich netjes en laten het ijs met rust. Sterker, er komt zo een clubje opruimen... Of hebben jullie liever dat ik ze sla of verzuip?