Hannie, Tina, Eelco en Semke bij de overdracht van de schorten.
Hannie, Tina, Eelco en Semke bij de overdracht van de schorten. Foto: Job Schepers

Opvolging voor Semke Delicatexel De Koog

Semke Delicatexel blijft bestaan. Lange tijd was onduidelijk of de delicatessewinkel in het hart van De Dorpsstraat nieuwe eigenaren zou krijgen, maar per 1 februari starten Eelco Groot (52) en Tina Mud (50) uit Den Burg vol enthousiasme.

Opluchting in De Koog. De winkel is een begrip in het dorp en een vast adres voor veel Kogers voor een broodje of een halve kip. Een formule die gehandhaafd blijft. "Daarom zijn wij ook zo blij. We wilden het over doen aan mensen die dezelfde gedachten hadden met de zaak. Het dorp was er niet bij gebaat om weer een horecazaak of souvenirwinkeltje erbij te krijgen. Daar zijn er wel genoeg van", vertelt Semke de Haan. Na 36 jaar is het voor hem en zijn vrouw Hannie genoeg geweest. "Nu kunnen we eindelijk eens op verjaardagen. Het wordt wel vreemd om me in het hoogseizoen niet bezig te houden met de winkel denk ik", vertelt Semke.

Naam behouden

Waar het voor Semke en Hannie ophoudt, begint het verhaal voor Eelco en Tina pas. Eerstgenoemde werkte al jaren bij de Jumbo in De Koog, Tina werkte bij hotel Tesselhof in De Koog en bij De Krim. "Maar de wens om voor onszelf te beginnen was er al een aantal jaren. Toen kwam dit op ons pad. We hebben er drie nachten over geslapen. We hadden beiden een vaste baan, dus het is nogal een stap. Maar we waren er vrij snel uit dat we deze kans wilden grijpen", vertelt Tina. Voor de nieuwe eigenaren van de winkel is het belangrijk dat de herkenbaarheid van Semke Delicatexel behouden blijft. 'Dat is namelijk wat deze zaak zo uniek maakt. De naam blijft zoals die is, die is ook met het dorp verbonden. Wel gaan we de winkel naar onze hand zetten, maar niet door enorme veranderingen", vervolgt ze. "De veranderingen zullen ook voor een deel zitten in de communicatie. Er was nog geen Facebookpagina en geen webshop. Dat is nu allemaal in orde. Vandaag ontvangen we de sleutels en dan gaan we zorgen dat we woensdag 1 februari open kunnen", vertelt Eelco.

Goed gevoel

Voor Semke en Hannie was het belangrijk dat het gevoel met een nieuwe eigenaar goed was, die missie is alvast geslaagd. Onderling wordt gelachen en de overdracht verloopt soepeltjes. "De goodwill is enorm. We kunnen ze altijd bellen en in april komt Semke nog eens langs om één en ander uit te leggen. Bijvoorbeeld hoe je perfecte gebraden kip maakt. Dat is toch een ding hier in De Koog", stelt Eelco. "Maar eerst gaan we in februari gewoon lekker beginnen. Geen enorme opening. Wel ligt er op de eerste dag voor de klanten een kleine attentie. We gaan er voor. We zijn Semke en Hannie enorm dankbaar", vult Tina aan. Woensdag vond de officiële overdracht plaats, waarbij symbolisch de schorten werden overhandigd. De schorten die net zo bij Semke Delicatexel horen als de kip, de broodjes, de kazen en de olie. De toekomst van misschien wel het meest onderscheidende winkeltje van De Koog is de komende de jaren gewaarborgd. Semke en Hannie gaan van hun welverdiende pensioen genieten. "Onze dochter woont in Canada. Daar gingen we dan heen in de winter. Maar het is daar ook zo mooi in de lente of zomer. Dat kunnen we nou gewoon eens doen", besluit Semke.