Afbeelding
Foto: Job Schepers

TESO

Er zijn een paar dingen zeker in mijn leven: Texel is een eiland; de OSG is de enige school op Texel en de boot vaart altijd... Althans, dat was tot afgelopen weekend het geval. Want ik zat vrijdag op de boot naar Den Helder toen er iets gebeurde wat nog nooit was gebeurd; de boot veranderde van koers. En niet een klein beetje. Ik ging bij het grote raam aan de zijde van het schip staan, en zag daar in sneltreinvaart de skyline van Den Helder aan mij voorbijtrekken. Dat was pittig eng. Niemand, inclusief het personeel, wist waarom de boot dit deed. Naast mij stond een man ook te kijken, en hij zei: "ik ga al 47 jaar mee met de TESO, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt." Uiteindelijk ging de boot weer richting Den Helder, en kwamen we iets later aan dan de bedoeling was. Hierdoor misten de treingangers hun trein, maar voor de rest leek er niks meer aan de hand. Toen ik naar de uitgang liep, hoorde ik een meisje met benauwde stem aan een personeelslid uitleggen dat ze schommelende boten en heftige achtbanen al heel eng vond. Ik las diezelfde avond dat we waren uitgeweken voor een ander schip.

Ik vind het trouwens wel ongelooflijk dat zo'n schip weet dat de veerboot daar op een bepaalde tijd vaart, maar het alsnog presteert om het tot een koerswijziging te dwingen. Maar dit moment stond niet op zichzelf. Helaas. Want afgelopen zaterdag meldde de TESO dat de boot stuurloos was geworden, en een steiger had geramd. De Texelse Courant schreef; "Na het resetten van de apparatuur deed het probleem zich volgens TESO niet meer voor." Die zondag raakte het schip wederom onbestuurbaar. In het gehele weekend ging het dus niet één keer goed. De Schulpengat neemt daarom de dienst van de Texelstroom nu over.

Ik hoop dat er een oplossing voor de problemen met de Texelstroom wordt gevonden. Want de boot is voor veel toeristen de laatste stap naar rust. Naar ontspanning. Naar het 'even weg gevoel'. Daar blijft weinig van over als de boot uit het niets een steiger ramt. Mocht het probleem niet opgelost worden, dan wordt mijn lijstje met dingen die écht zeker zijn in mijn leven wel heel erg kort.

Elias Marseille