Foto van het gevonden ezelshoofd.
Foto van het gevonden ezelshoofd. Foto: Hans Eelman

Ezelshoofd op Hors gaat naar Kaap Skil

Kaap Skil en de gemeente hebben zich gisteren ontfermd over een zogeheten ezelshoofd dat Henk Wuis afgelopen weekend op de Hors had gevonden. Een ezelshoofd is tweedelig blok, bevestigd op het boveneind van de ondermast en van de mars- en bramsteng, bedoeld voor de geleiding en opsluiting van het verlengende mastgedeelte. Het blok is tevens voor bevestiging en geleiding van delen van de tuigage van een schip. Maritiem deskundige en duiker Hans Eelman uit Oudeschild noemde de vondst uiterst waardevol.

"De lengte van het ezelshoofd is ongeveer 1,25 meter en het gewicht 300 kilo. Geschat wordt dat het 200 jaar oud is, Ik denk Engels." Eelman drong gisteren aan op een snelle beslissing iets met het object te doen om te voorkomen dat het ezelshoofd bij een volgende storm voorgoed zou verdwijnen. Hulpstrandvonders kwamen erbij en uiteindelijk werd besloten dat het blok naar het museum in Oudeschild zou gaan.

Volgens een woordvoerder van de gemeente werd daarbij gehandeld in de lijn van een protocol dat ruim een jaar geleden is opgesteld voor de vondst van spullen onderwater bij Texel. Die gaan volgens protocol ook naar Kaap Skil.