Opruimen aangespoelde wikkels Coca-Cola op strand begonnen

De gemeente is maandagochtend begonnen met het opruimen van de wikkels van Coca-Cola die in het weekend op het Noordzeestrand aanspoelde.

Het strand lag bezaaid met de wikkels die aanspoelden nadat het vrachtschip Red Cedar ten noordwesten van Texel vijftien containers was verloren. De wikkels waren volgens Coca-Cola Nederland bestemd voor Namibiƫ. Volgens de gemeente is met de rederij van de Red Cedar afgesproken dat de gemeente en een aannemer de wikkels van het strand ruimen. De eigenaar van de vracht is verantwoordelijk voor de kosten.

In welke hoeveelheden er wikkels in het water zijn gekomen, is volgens de gemeente en Coca-Cola niet te zeggen. Volgens de woordvoering van de laatste wordt dat nog achterhaald. De gemeente verwacht dat woensdag alles is opgeruimd. Diverse Texelaars deden de afgelopen dagen via de social media oproepen aan mensen die naar het strand gingen om zelf ook meteen wat wikkels op te ruimen. De oproepen kwam onder meer voort uit de teleurstelling dat er ineens een hele boel plastic tegelijk op het strand lag. Twee Texelaars lieten weten dat ze na een half uurtje ruimen een kilometer strand schoon hadden en twee vuilniszakken vol wikkels.

De gemeente deed gisteren een beroep op mensen die meehelpen om de wikkels in hopen op het strand te leggen of om ze meteen in de containers bij de strandslagen te gooien. Op Vlieland en Terschelling spoelden eveneens wikkels aan, maar in mindere mate dan op Texel.