De Texelstroom trotseert de storm.
De Texelstroom trotseert de storm. Foto: Wolbert Poelmann

Uitgevallen roerpropeller teistert veerboot

Een van de vier roerpropellers onder de Texelstroom viel zaterdagmiddag uit waardoor het schip dwars in de haven van Den Helder kwam en een steiger raakte. Het uitvallen was het gevolg van een technische storing in de aansturing van het schip.

Dat heeft TESO-directeur Cees de Waal laten weten. Zondagavond had de Texelstroom opnieuw problemen met de aansturing waardoor de vierde propeller net als op zaterdag opnieuw zijn vermogen verloor. Het schip bleef varen, maar ging zondagavond na de laatste dienst uit de vaart voor uitgebreid onderzoek naar de oorzaak.

Volgens De Waal wordt met de leverancier van het besturingssysteem onderzocht waar het probleem zit. "We dachten dat we de periode van kinderziektes voorbij waren en we hebben de Texelstroom de laatste tijd goed zien varen, maar dit is een nieuwe tegenslag." De Schulpengat neemt vooralsnog de dienstregeling waar. Het schip werd zondagavond al in de fuik gelegd voor het geval er een ziekenreis zou zijn.

De problemen met de aansturing ontstonden zaterdagmiddag toen de Texelstroom de haven van Den Helder was binnengelopen. Door het wegvallen van het vermogen op een roerpropeller kwam het schip kort voor de fuik dwars te liggen en raakte daarbij de steiger bij het Peperhuisje. "Vervolgens heeft de bemanning de noodbediening gebruikt om het schip onder controle te krijgen met gebruikmaking van de drie werkende roerpropellers om alsnog de fuik in te varen."

De Waal: "Toen we in de fuik lagen hebben we de apparatuur gereset en bleek het probleem zich niet meer voor te doen. Daarna hebben we geoordeeld dat we verder konden varen." Dat oordeel kwam van de vaarploeg en De Waal. Zondagavond deed zich bij de veerhaven van 't Horntje opnieuw een storing voor en moest de boot nogmaals op drie in plaats van vier roerpropellers gaan varen. Tussen 19.15 en 20.00 uur werd opnieuw onderzoek gedaan, waarna TESO oordeelde dat de Texelstroom de dienstregeling kon afmaken. Meerdere mensen meldden via de social media dat het vervolgens bij het aanmeren in Den Helder net als op zaterdag opnieuw mis dreigde te gaan.

Op de social media werden diverse zorgen geuit over de veiligheid van de boot. De Waal noemt dat desgevraagd begrijpelijk. Volgens hem neemt TESO echter geen risico's met de veiligheid van de passagiers. "Vandaar dat we de boot nu uit de vaart hebben gehaald om volledig zeker te hebben wat de storing is geweest." Hij verwacht dat de Texelstroom, die nu aan de onderhoudskade ligt, een paar dagen uit de vaart zal zijn. Volgens De Waal heeft het personeel van TESO goed gehandeld toen het vermogen van de vierde roerpropeller wegviel.

Via de social media ging het verhaal rond dat er vrijdag rond 17:15 uur ook al problemen met de boot zouden zijn geweest, maar De Waal zegt dat gerucht te willen ontkrachten. "De boot heeft toen enige tijd op het Marsdiep rondgevaren, omdat als gevolg van de storm en sterke stroming een lichtboei was losgeslagen. Die dreef in de havenmond van de veerhaven." TESO wachtte met binnenvaren tot een sleepboot van de marine de boei had weggehaald, waarna de boot met vertraging afmeerde in de haven.