Jan Boyen Rienks en Henri Venema bij hun Volvo.
Jan Boyen Rienks en Henri Venema bij hun Volvo.

Rijden langs fjorden, over gladde wegen en besneeuwde bergpassen

Een keer met de wagen langs de kant van de weg gegleden, in totaal zevenduizend kilometer op de teller, een mooie zeventiende plaats in het eindklassement en ruim negenduizend euro opgehaald voor het Tesselhuus in De Koog.

Enkele resultaten van de deelname van Jan Boyen Rienks en Henri Venema aan de ScanCoveryTrail door Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. De twee Texelaars vertrokken anderhalve week geleden vanuit Beek voor de autotoertocht waaraan - verdeeld in twee klassen - circa tweehonderd teams meededen. Veel daarvan reden voor een goed doel.

Al puzzelend aan de hand van coƶrdinaten die per telefoon werden doorgestuurd, reden Rienks en Venema elke dag van verrassing naar verrassing. De tocht leidde langs veel besneeuwde wegen waar spijkerbanden geen luxe waren, langs fjorden en door besneeuwde bergpassen waar soms in konvooi moest worden gereden om er langs te kunnen. Van de weg schuiven met de auto kwam veel voor, zo ook een keer met de Volvo van Team Aurora Borealis Texel. Het liep allemaal goed af en een behulpzame Fin trok de wagen terug op de weg.

De tocht leidde ook naar de eilandengroep Lofoten voor de Noorse kust wat volgens Venema en Rienks helemaal adembenemend was om mee te maken. De sfeer tussen de deelnemers onderling was goed. De rijders aten met elkaar en zaten 's avonds gezamenlijk met elkaar aan de bar. Tijdens het vieren van een verjaardag kwam ook nog de Jutter tevoorschijn die de Texelaars naar de koudere oorden hadden meegenomen. In de auto werd om de paar uur gewisseld achter het stuur en tussendoor werd gesproken over de "diepere zaken des levens" zoals de twee het verwoordden.

Eindpunt was Hotel Koldingfjord in de Deense plaats Kolding. Rienks en Venema bleken daar als zeventiende te zijn geƫindigd in de tourklasse waaraan 67 teams meededen. Pieter Wijnand, oud-apotheker op Texel, en zijn zoon Joep eindigden als eerste in die klasse. Zondagmiddag keerden ze terug op het eiland met de auto die de afgelopen weken door diverse Texelaars was geprepareerd voor de lange tocht. Voorzitter Joop Groen van het Tesselhuus noemt het fantastisch wat de twee hebben gedaan. Top ook van iedereen die heeft meegeholpen en gesponsord." De opbrengst komt ten goede aan de vakantieweken voor mensen met spierziekten, reuma en MS.