John Koopman:
John Koopman: "Ik probeer het contact met vrienden in stand te houden. Goede vrienden zijn goud waard." Foto: Gerard Timmerman

In voorjaar bruist het weer op Texel

Wat is je favoriete plek op Texel?

De dijk hier bij Skil vind ik een mooie plek, het geeft rust om het geluid van het water te horen. Bij mooi weer is het prachtig, maar ook bij minder goed weer of storm is het fantastisch. En de haven vind ik een plek die altijd trekt. Vroeger als klein kind was het streng verboden om daar te komen en deed ik het stiekem toch. Verder vind ik de Dennen en het strand fijne plekken. Het strand vind ik vooral buiten het zomerseizoen mooi, heerlijk om met je kop in de wind te lopen.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ons werk in de catering is heel breed. Ontbijten, lunches, brunches, high tea's, diners, recepties, feesten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Verder geef ik leiding aan de banketbakkerij, waar dagelijks alle taarten, gebak en koeken vers worden gemaakt. Daarnaast beheren we de kantine van sporthal Ons Genoegen en zijn we beheerders van dorpshuis 't Skiltje. Mijn compagnon Ruud Boom neemt veel van het kantoorwerk op zich en ik bemoei me meer met de productiekant.

Je hebt meer aan begrip en respect dan aan klagen

Wat doe je naast je werk zoal?

Eigenlijk werk ik jaarrond zeven dagen per week. Er is altijd wel iets wat nog gedaan moet worden of wat door drukte is blijven liggen. Eerlijk gezegd vind ik dat prima, ik vind mijn werk erg leuk, dus ik zou niet anders willen. Als ik tijd over heb dan vind ik het lekker om een stuk hard te lopen, maar om eerlijk te zijn, schiet dat er vaak bij in. Muziek is een ander groot ding in mijn leven. Verder probeer ik het contact met vrienden in stand te houden. Goede vrienden zijn goud waard.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Geboren ben ik, zoals veel Texelaars, in Den Helder, getogen ben ik in Oudeschild. Dus ik voel mezelf onderhand wel een echte Skiller…

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Tesselaars zijn prima mensen. We wonen hier met zijn allen op een eiland en moeten het toch met elkaar rooien. Dat besef zit er bij de meeste mensen diep in denk ik. Eerlijk en nuchter. In het voorjaar, voor de drukte op gang komt voel je de dynamiek en spanning op Texel, dat is gezond en houdt je scherp. Veel mensen hebben dan weer zin om van alles aan te pakken, het gaat weer bruisen.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik wandel graag een stuk, of hardlopen op de dijk, in het bos of over het strand. Duinen, strand, bos, wadden, noem maar op. En daar wonen wij gewoon! Daar ben ik trots op.

In welk café/restaurant kom je graag?

Als ik met vrienden, mijn vrouw of met mijn zoons, een biertje ga drinken dan is dat bij voorkeur in de Twaalf Balcken. Ik kwam daar als puber al en ik voel me daar nog steeds prettig. Het is bewonderingswaardig hoe zij door alle jaren heen zichzelf zijn gebleven en de sfeer nog steeds zo gemoedelijk is. We hebben op Texel een mooi aanbod van goede restaurants, het peil is de laatste jaren echt omhoog gegaan, dat vind ik een mooie en goede ontwikkeling.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Het is voor Texel heel belangrijk dat we de natuur mooi houden. Voor onszelf, maar ook de toerist die op Texel komt omdat we hier een grote diversiteit aan natuur hebben. In principe hoeft van mij niets hetzelfde te blijven. Als iets niet goed is, beter of mooier kan, dan is verandering het logische gevolg, al heeft dat soms wat tijd nodig om begrepen te worden of om op waarde geschat te worden. Het hoeft niet zo te zijn dat iets wat nu goed is, over een x- aantal jaar ook nog goed is. Er moet echter niet veranderd worden om het veranderen, het moet wel een functie hebben.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Over het algemeen vind ik dat het op Texel best goed gaat. Ik vind bijvoorbeeld dat er best veel geklaagd wordt, dat zou best anders kunnen. Als er in de zomer veel mensen zijn, kan het niet anders dan dat de belangen wel eens uit elkaar liggen. Een manier van uiten is dan klagen maar ik vind begrip en respect iets waar je veel meer aan hebt. Is er werkelijk overlast of is het ingegeven door andere belangen of onbegrip? Ook los van het toerisme vind ik dat je verder komt met begrip en respect voor elkaar. Dat geldt voor jong en oud.

Goede herinnering aan Texel?

Mijn puberjaren. In de zomervakantie, veel werken, 's avonds uitgaan en zo met vele mensen in contact komen. In de nacht naar huis, een paar uurtjes naar bed, om vervolgens weer een lange dag te werken. Vermoeiend, maar wel een ontzettend leuke periode die ik voor geen goud gemist zou willen hebben. Elke avond feest, je had het gevoel alsof je in een achtbaan zat.

Wat is er zonde aan Texel?

Er zijn best veel lelijke plekken zijn op Texel. Het is jammer dat niet iedereen ervan doordrongen is, dat als het mooi en netjes is in de dorpen, het goed is voor ons allemaal. We moeten goed beseffen dat we als vakantie-eiland niet de goedkoopste bestemming zijn en dat de gast nog steeds bereid is om daarvoor te betalen. Maar dan moeten we ook iets te bieden hebben. Het is niet vanzelfsprekend dat het zo goed gaat met Texel! Daar zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Het leven is hier iets minder hectisch en gejaagd. Maar ook al is het druk op het eiland, er zijn dan nog steeds plekken te vinden waar je niemand tegenkomt. Je kan de drukte en gezelligheid opzoeken, maar ook de rust en ruimte. Dat is echt iets wat je wat je niet zo gauw aan de overkant zult vinden.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Mijn werk is elke dag leuk, dus ik hoop dat ik hetzelfde doe als nu. Er zullen zich ongetwijfeld veranderingen aandienen en dingen op mijn pad komen. Dat is mooi, kom maar op! Ik hou van uitdagingen. Met open vizier de toekomst in en blijven ontwikkelen.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van' willen zien?

Lyanne Hooijschuur. Ze is de eigenaar van een prachtige supermarkt, die er spik en span uitziet en met heel goed personeel. Het getuigt van lef om de Plus-supermarkt op deze manier te veranderen, wat mij betreft is dit een prachtig voorbeeld van goede verandering.