Jan Jacob Rab:
Jan Jacob Rab: "Om jongeren hier te houden, moeten er betaalbare woningen komen." Foto: Job Schepers

"Doorstroming op woningmarkt belangrijk"

"Scholen hebben een samenleving en de ondernemers nodig en andersom. Daarom moeten we er koste wat het kost voor zorgen dat er een brede middelbare school op het eiland blijft. Daar moeten we elkaar bij helpen", stelt Jan Jacob Rab. Komend jaar is de directeur van BouwCenter RAB voorzitter van het Texels Ondernemers Platform (TOP).

"Leg in groep acht van de basisschool een hamer en wat spijkers neer en iedereen wil timmerman worden. Maar zo werkt het dan uiteindelijk natuurlijk niet. Ouders willen graag dat kinderen doorleren, bovendien verschuift ook de interesse van kinderen zelf op latere leeftijd. We moeten als ondernemers kijken hoe we Texelse kinderen aan ons kunnen binden. Laat ze eens een week meelopen op een bedrijf, door ze bijvoorbeeld eens achter een draaibank te laten staan. Er zijn wel sollicitatietrainingen en bedrijvendagen op school waar TOP bij betrokken is, maar laat die jongeren nou eens meedraaien op het bedrijf zelf. Zorg daarnaast voor een goede vervolgopleiding voor horecapersoneel. Dit zou volgens mij heel goed kunnen in 't Proefkonijn, het schoolrestaurant van de OSG. Ik hoor zo vaak restaurants die een gebrek hebben aan voldoende horecamedewerkers of koks. Als je ze goed opleidt, kunnen die kinderen hier aan het werk. Zo kan de jeugd op Texel blijven", stelt Rab. De kersverse voorzitter snapt dat er lastige uitdagingen zijn, maar gaat die niet uit de weg. "Voor basisscholen in de buitendorpen zal het steeds lastiger worden. Ik denk dat er uiteindelijk wel één basisschoolcentrum voor alle Texelse kinderen in Den Burg komt. Maar ook aan de overkant is niet in ieder dorp een basisschool. Maar als we geen middelbare school hebben, komt niemand met jonge kinderen zich nog vestigen op Texel."

Maar behalve een opleiding en een daaruit volgende baan zal er ook wat aan het vestigingsklimaat moeten gebeuren, wil Texel de jongeren op het eiland houden. "Er moeten meer betaalbare huizen komen. Starters kunnen geen huis van €250.000,- kopen, terwijl dat op Texel een heel normale prijs is. Ga kijken wat je daar aan kunt doen, bijvoorbeeld door de grondprijzen misschien niet direct bij de koop in te bouwen, maar eerst via een huurpachtconstructie te verbinden aan de nieuwe eigenaar. Die kan dan later tot koop over gaan. Ook moet de gemeente voorwaarden scheppen, waarbij niet de hoofdprijs voor grond wordt gevraagd." Een belangrijke rol ziet Rab daarnaast weggelegd voor de banken, bijvoorbeeld door startersleningen. "Maar doorstroming is erg belangrijk. Mensen wonen vaak een jaar of zes in een huis en kijken dan verder. In de meeste gevallen gaan ze steeds een stapje omhoog. Daarom moeten er genoeg koop- en huurwoningen zijn in alle segmenten: laag, midden en hoog."

Rab heeft een druk jaar voor de boeg, want hij heeft ideeën zat, zo heeft ook duurzaamheid zijn aandacht. "Daar is de afgelopen jaren geen zak van terecht gekomen, dan zeg ik het even plat. We moeten kijken naar verdere verduurzaming. Door particulieren is veel gebeurd, maar daar buiten te weinig. Het energieloket was een prachtig initiatief. De 2,5 miljoen die daar in zat, heeft zich middels investeringen verdrievoudigd. Het heeft dus ook positief gewerkt voor de economie." Maar niet alleen vanwege een beter milieu, minder CO2-uitstoot en lagere energiekosten ziet Rab de duurzaamheidsontwikkeling als belangrijke stap. "Het is prima reclame voor Texel. Het is goed voor je branding. Texel is al een sterke merknaam. Maar als je laat zien dat je actief bezig bent met een beter milieu, is dat een prachtig visitekaartje. Zo krijgt TOP nu een energiecommissie, waarbij we samenwerken met partijen als LTO. Men is daar volop aan het kijken hoe agrarische daken kunnen worden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen, daar liggen ook kansen voor bedrijventerreinen."