De gemeente peilde woensdag de meningen over de herinrichting van de Kogerstraat, met mogelijk éénrichtingverkeer.
De gemeente peilde woensdag de meningen over de herinrichting van de Kogerstraat, met mogelijk éénrichtingverkeer. Foto: Gerard Timmerman

Straks in Kogerstraat éénrichtingverkeer?

De Kogerstraat vanaf de Akenbuurt tot de rotonde éénrichtingverkeer, waarbij de rijrichting naar het centrum verdwijnt. Met die variant verraste de gemeente woensdag bewoners van de Kogerstraat.

Het plan werd bekendgemaakt een inventarisatiebijeenkomst over de herinrichting van de Kogerstraat. Aanleiding is de aanleg van een regenwaterriool, waarmee de gemeente in september wil starten. De gemeente heeft een voorlopig ontwerp gemaakt. Alvorens tot het definitieve ontwerp over te gaan, wilde de gemeente in gesprek met de bewoners. De gemeente heeft kennelijk haast, bewoners zouden tot maandag ideeën kunnen inbrengen, op 15 februari zou het ontwerp definitief worden vastgesteld. Tijdens de avond werd duidelijk dat een optie is dat na voltooiing van de herinrichting aan het eind van het jaar éénrichtingverkeer wordt ingevoerd. De Kogerstraat is een belangrijke verkeersader naar het centrum. Volgens tellingen passeren er tussen Akenbuurt en de rotonde dagelijks 8000 auto's. 2000 hiervan verlaten Den Burg, 6000 gaan naar het centrum toe. Door de huidige inrichting raakt de weg regelmatig verstopt, bij éénrichtingverkeer stroomt het volgens de gemeente beter door. Als eenrichtingverkeer wordt ingevoerd moeten automobilisten die vanuit noordelijke richting naar het centrum willen via de Waalderstraat of via de Gasthuisstraat. Dat geeft daar dus meer verkeersdrukte. Het is opmerkelijk dat dit plan of voornemen niet eerder naar buiten is gebracht en dat hierover geen bredere discussie is gevoerd dan alleen met de bewoners van de Kogerstraat. Bewoners van de zijstraten en ondernemers met bedrijven aan de Bernhardlaan waren bijvoorbeeld niet uitgenodigd. Ook veel bewoners uit de Kogerstraat ontbraken. Uit een telling onder de aanwezigen leidde de gemeente af dat een meerderheid vóór éénrichtingverkeer is. Maar het plan stuit ook op felle weerstand. Ondernemers uit de Kogerstraat, Bernhardlaan en zijstraten voelen zich onaangenaam verrast. "Het zou voor ons bedrijf een enorme strop zijn", meldt Jeroen van der Werve van het tuincentrum. Meer op pagina 9.