De Koog moet het vooralsnog zonder begraafplaats stellen

De Koog moet het voorlopig zonder begraafplaats stellen. Daar ziet het naar uit nu de gemeente geen verdere initiatieven onderneemt voor de realisatie van een (natuur)begraafplaats.

Lange tijd was voor de begraafplaats een plek in de omgeving van de Kamerstraat (het gebied achter "Rien sans pein") in beeld. Dat plan stuitte op weerstand, in verband met de waterhuishouding in het gebied. De gemeente is toen op zoek gegaan naar andere locaties. Na onderzoek en gesprekken met deskundigen op het gebied van natuurbegraven werden twee locaties technisch geschikt bevonden. Het betreft het Kamperfoeliebos en een bosgedeelte tussen de Boodtlaan en het parkeerterrein bij paal 21. Beide terreinen zijn in eigendom en beheer bij Staatsbosbeheer. SBB heeft volgens de gemeente nog geen beleid voor natuurbegraven ontwikkeld en de verwachting is dat zij dit ook niet op korte termijn gaat doen. Het Kamperfoeliebos zit in de plannen voor Planet De Koog, waardoor deze optie afvalt. Voor het dennenbos bij paal 21 geldt dat dit op dit moment in gebruik is als bosspeelplaats. Verder stelt de gemeente dat er onzekerheid bestaat over een kostendekkende exploitatie van een natuurbegraafplaats bij De Koog.

Het nieuws is in De Koog met teleurstelling ontvangen. Dennis Eelman, voorzitter van de dorpscommissie: "Dat een begraafplaats in het gebied achter "Rien sans pein" door de hoge grondwaterstand niet kan, daar hebben we begrip voor. Maar van de gemeente hebben we ook gehoord 'nee, tenzij'. Voor onze eerstvolgende bestuursvergadering hebben we daarom Staatsbosbeheer uitgenodigd om van gedachten te wisselen over de mogelijkheden voor een natuurbegraafplaats. Is het echt honderd procent nee, of zijn er toch nog mogelijkheden? Is het rendabel of niet? Wellicht toch. Ik heb begrepen dat de trend is dat steeds minder mensen kiezen voor begraven en meer voor cremeren. Maar geldt dat ook voor natuurbegraafplaatsen? We kennen de onderzoeken en cijfers niet, maar we willen ons er graag verder in verdiepen."