Vakantiepark De Krim richt zich meer op maatschappelijke projecten.
Vakantiepark De Krim richt zich meer op maatschappelijke projecten. Foto: Vakantiepark De Krim

De Krim vol plannen

Vakantiepark De Krim bekijkt of er in samenwerking met Woontij mogelijkheden kunnen ontwikkeld voor passende huisvesting in De Cocksdorp. Vergevorderd zijn de plannen voor een veld met 3000 zonnepanelen.

Net als het plan voor het longvitaliteitscentrum (zie pagina 1) om, in de filosofie van de oorspronkelijke oprichters, zich ook te richten op maatschappelijke ontwikkelingen. Directeur Iwan Groothuis: "We kijken of we als Krim iets kunnen doen aan de huisvestingsproblemen op het eiland. Ook wij zien dat er een groot tekort is aan kwalitatief goede woningen met een bescheiden huur. Terecht stelt ons personeel hoge eisen aan het wonen op Texel en om goed personeel aan te kunnen trekken zullen we er alles aan moeten doen om ook passende huisvesting te kunnen bieden. Samen met Woontij bekijken we of we hier iets aan kunnen doen." Gedacht wordt aan dertig sociale huurwoningen. "Een schoonmaker, kok of iemand anders met een soortgelijk salaris moet hier gewoon kwalitatief goed en met een passende huur kunnen wonen."

Ook op het gebied van duurzaamheid leven er volop plannen bij De Krim. Groothuis: "We hebben inmiddels een omgevingsvergunning voor de aanleg van een groot zonnepanelenveld op de waterberging van de golfbaan. Het gaat om liefst 3.000 zonnepanelen die jaarlijks 800,000 KW leveren. Dat voorziet in ongeveer de helft van het jaarlijkse verbruik van Vakantiepark De Krim, inclusief het nieuwe zwembad. Inmiddels loopt een subsidieaanvraag en als deze wordt gehonoreerd, dan kunnen we het zonnepanelenveld aanleggen. Een stap in de goede richting naar Texel energieneutraal in 2020." Aardig te weten is dat het concept voor de zonnepanelen op water in de zuivering Everstekoog is ontwikkeld door Cocksdorper Bart Boon, die ook in beeld is voor het project op De Krim. 2017 staat op De Krim vooral in het teken van de opening van het nieuwe zwembad. Een voor De Krim groot project met een investering van bijna €8 miljoen, dat een zeer strakke planning kent. Bedoeling is dat het zwembad op 1 juli 2017 wordt geopend. Het zwembad zal buiten het hoogseizoen ook toegankelijk zijn voor Texelaars en overige gasten.