De Krim richt de blik meer op maatschappij

Vakantiepark De Krim heeft een goed jaar achter de rug. De omzet steeg met ruim €4 miljoen naar bijna €27 miljoen. Dat meldde directeur Iwan Groothuis maandag op de nieuwjaarsreceptie.

Alle segmenten, van verhuur tot horeca en van centrum tot golfbaan, droegen bij aan de omzetstijging. Daarmee komt De Krim landelijk gezien in de Top 50 van grootste horecabedrijven in Nederland. "En dat is best bijzonder voor een écht Texelse onderneming", aldus een trotse Groothuis.

Volgens hem staat De Krim aan de vooravond van een nieuwe periode. "Na mijn komst in 2003 hebben we fors geïnvesteerd om de faciliteiten van Vakantiepark De Krim te renoveren, te vernieuwen en uit te breiden om ervoor te zorgen dat we binnen Nederland qua kwaliteit en organisatie weer een onderscheidende onderneming werden. Ook zijn we gestart met de bouw van eigen accommodaties met de ontwikkeling van chalets en familiehuizen. De cultuur veranderde waarbij zowel kwaliteit als gastvriendelijkheid centraal kwamen te staan.

Na deze periode van zo'n 6 jaar begon de volgende periode die we kunnen kenmerken als de periode van groei. Hotel Molenbos en Bungalowpark 't Hoogelandt werden overgenomen, de Golfbaan werd uitgebreid naar 18 holes en later volgde de integratie met TexelCampings. Naar verwachting zullen we komende jaren geen nieuwe locaties overnemen. De Krim is ooit opgericht om de werkgelegenheid en het welvaartsniveau in met name het Noorden van Texel te verbeteren. Dat was een mooie doelstelling en de oorspronkelijke oprichters mogen trots vaststellen dat de oorspronkelijke doelstelling ruimschoots bereikt is. De Krim bestaat inmiddels uit 8 exploitaties en een golfbaan en we verhuren bijna 14.000 slaapplaatsen, ongeveer 30 procent van het eiland. We zijn vandaag de dag een uiterst solide organisatie met een stabiel bestuur, een gezonde balans en dito resultaat."

In lijn met de filosofie van de oorspronkelijke oprichters richt De Krim de blik de komende tijd meer op de maatschappij. "Dat betekent dat we als Krim initiatieven zullen ontwikkelen die niet altijd raakvlakken hebben met de gastvrijheidindustrie, maar die we als organisatie belangrijk vinden voor de ontwikkeling van het gehele eiland." Een van de plannen is om een Longvitaliteitscentrum te ontwikkelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het fijnstofgehalte in het Noorden van Texel het beste is van geheel Nederland. We hebben dit opgepakt en inmiddels zijn we in gesprek met de gemeente en andere betrokken partijen als artsen, verzekeraars en patiëntenorganisaties om te kijken of we een zorghotel kunnen realiseren.

Concreet praten we over de aanbouw van een vleugel met zo'n 25 kamers aan Hotel Molenbos. In onze ogen een fantastische nieuwe faciliteit voor Texelaars en overkanters met ademhalingsproblemen. Alleen in Nederland zijn er al ongeveer 900.000 mensen met Astma of COPD."

De Krim heeft meer plannen met een maatschappelijk oogmerk. Zie pagina 2.