Ondernemer Peter Bongaards van De Texelse Visspecialist, De Oude Vismarkt, groothandelaar in vis en mede-eigenaar van 't Pakhuus.
Ondernemer Peter Bongaards van De Texelse Visspecialist, De Oude Vismarkt, groothandelaar in vis en mede-eigenaar van 't Pakhuus. Foto: Gerard Timmerman

"Texel het karakter laten behouden"

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat zijn er meer dan 1, dat maakt Texel ook zo aantrekkelijk. Ook afhankelijk waar je in het jaar zit en welk weer het op dat moment is. Maar in de zon op een terras kun je mij zowel aan het strand vinden als op de haven. Maar nogmaals, er zijn er veel meer.

Wat voor werk doe je op Texel?

Ik ben eigenaar van De Texelse Visspecialist en De Oude Vismarkt. Dat zijn viswinkels die allebei in Oudeschild staan. Het derde bedrijf wat er eigenlijk in geïntrigeerd zit, is een groothandel voor vis. Wij leveren aan vele hotels, restaurants, strandpaviljoens en cateraars op het eiland. Wij bezorgen zes dagen per week vis voor onze klanten. Het vierde bedrijf, Visrestaurant 't Pakhuus, doe ik samen met Boy Schuiling. Dit alles kan ik natuurlijk niet alleen. Gezamenlijk werken er iets meer dan 70 mensen binnen deze bedrijven waarvan de helft ongeveer fulltime en de andere helft parttime.

TESO moet blijven, geen brug of tunnel

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Het werk is er altijd (24-7). Met meerdere locaties, veel apparaten(eventueel storingen) en zoveel mensen is er eigenlijk altijd wel iets op te lossen of te regelen. Dus heel veel tijd extra blijft er niet over. Maar ik ben al vele jaren lid van Jonge Ondernemers Texel en ik ben mede-oprichter van het zakelijk magazine Zilt en Zakelijk.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Nee, ik ben geboren in Utrecht. Ik was 3 jaar toen we gingen verhuizen naar Veghel voor het werk van mijn vader. Dat is 20 km onder Den Bosch, Brabant dus. Veel weet ik niet meer van Utrecht, ik was simpelweg te jong. Van mijn 19de tot mijn 24ste heb ik een eigen viswinkel in Tilburg gehad. Inmiddels woon ik al weer 22 jaar op Texel.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Toch wel anders dan in Brabant. Dat hoeft natuurlijk niet negatief bestempeld te worden. In het begin had ik wel een beetje het gevoel dat ze eerst de kat uit de boom aan het kijken waren. Ik ben toch een "overkanter'" om het maar zo te noemen. Maar als de kat uit de boom gekeken is, is het ook helemaal oké.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Over het algemeen beleef ik dat goed. Ik denk dat Texel en natuur met elkaar verbonden zijn, zoals vissen zwemmen in de zee. Ik denk dat zowel de Texelaar als de toerist dat beeld van het eiland heeft. En iedereen snapt dat je in de Slufter geen flatgebouw moet zetten, die natuur moet je behouden. Maar buiten bestaande natuurgebieden extra natuurgebieden creëren vind ik raar. Die locaties worden als het ware "bevroren" en onttrokken aan andere ontwikkelingen die nooit meer plaats kunnen vinden.

Hoe beleef je de dorpen van Texel?

Ik denk dat je wel kunt stellen dat elk dorp zijn eigen karakter en identiteit heeft. Ze allemaal apart omschrijven is misschien wat overdreven maar in het kort hebben we een centrum-dorp, een havendorp, een badplaats en dorpen met een pittoreske uitstraling en de authenticiteit van vroeger. Dat is voor het eiland erg prettig. Wel ben ik blij met de gedachten en ontwikkelingen die er gaande zijn betreft De Koog. In mijn ogen goed voor De Koog maar ook voor het hele eiland.

In welk Café/Restaurant op Texel kom je graag?

Pffff. Dat zijn er veel. Dat komt ook doordat ik met veel bedrijven in contact ben vanwege mijn werk. En het is net waar ik zin in heb. Een biertje met een hapje of een saté of uitgebreider gaan eten. Er is van alles wat. Maar ook afstand kan een reden zijn, soms ga ik nog even naar de haven waar ik dichtbij woon.

Wat moet op Texel zo blijven zoals het is?

Natuurlijk de TESO. Geen brug of tunnel. Dit is in deze interviews al meerdere malen aan de orde geweest. En ik denk dat we het eiland niet op slot moeten gooien, er moet ruimte blijven voor festivals en evenementen.

Wat zou er op Texel anders moeten?

Dat je Texel het karakter moet laten behouden zoals het is, is natuurlijk erg belangrijk. Er zijn veel plekken en zaken die je niet moet aanpassen of veranderen. Maar tijden en branches veranderen wel! Erg snel soms. Dat betekent dat je daarop in moet spelen. De verwachting van gasten is ook erg veranderd en zal blijven veranderen. Je zal daar op een of andere manier mee om moeten gaan, met de verwachting. Ik zie veel te vaak dat er mooie en goede ideeën geen doorgang vinden. Dat is mij een doorn in het oog en zeker economisch niet goed voor Texel. Soms is het gebaseerd op iets wat helemaal niet aan de orde is of op veel te oude achterhaalde regels die niet meer van deze tijd zijn. Een hotelkamer, een vakantiewoning of een camping ziet er ook anders uit dan 25 jaar geleden. En dat is maar goed ook anders waren we achterop geraakt ten opzichte van andere recreatiegebieden. Maar er is meer dan alleen de slaapplekken die aan verandering onderhevig zijn.

Goede herinnering aan Texel?

7 jaar in de band " Wad Zou't " gespeeld. Dat was een mooie tijd waarin we veel beleefden en ook op veel plekken speelden. Erg leuk was dat.

Wat is er zonde aan Texel?

Er staan iets te veel schapenboeten, boerderijen en andere gebouwen in verval. Ik vind dat armoedig overkomen.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Dat zijn veel dingen. Maar een van de dingen is, is dat we eigenlijk alles hier hebben als het gaat over eten. Vlees, zuivel, groenten, fruit en ook vis met de zee naast de deur. Ik weet ook wel dat hier niet alles om de deur zwemt maar we zijn op een bepaalde manier onafhankelijk van de rest van de wereld.

Wat doe je over 5 jaar op Texel?

Voor mij zelf denk ik niet dat er heel veel anders zal zijn dan nu. Ik zal mijn uiterste best blijven doen om de bedrijven gezond te houden. Waar ik al eerder mee bezig was maar tot nu toe niet gelukt is, is ieder jaar 6 weken een echte ijsbaan te realiseren op Texel. Natuurijs is hier lastig met de temperatuur invloeden van de zee. Maar mijn inziens is het een toevoeging om kinderen ieder jaar ijs te kunnen geven en dus ook schaatsen te kunnen leren.

Wie zou je graag in de volgende 'Eiland Van'.... willen zien?

Ik wil graag John Koopman zien in het volgende interview. John was vele jaren werkzaam bij Ruud Boom Catering en is inmiddels alweer lange tijd compagnon van Ruud Boom. En dus voert het bedrijf een andere naam waar nog niet iedereen aan gewend is, Texel Catering.