De nieuwe garnalenkotter TX21
De nieuwe garnalenkotter TX21 "Pieter van Aris" van Van der Vis, zaterdag tijdens het proefstomen voor de haven van Oudeschild. Foto: Gerard Timmerman

Nieuwe TX21 "Pieter van Aris" Van der Vis

Richard van der Vis stapte een jaartje of tien geleden over van de visserij op tong en schol op garnalen. "Onze grote kotter is in 2005 gesaneerd. Daarna heb ik paar jaar op de TX19 gezeten en poosje bij een Wieringer gevaren, om ervaring op te doen met garnalen. Toen het in 2007 begon te kriebelen om weer met een eigen schip te varen, zijn we om ons heen gaan kijken. In 2008 kochten we weer een eigen schip. Het begon al goed. We startten in mei en in juni ging de lier van boord voor reparatie. We hebben het schip een heel eind opgeknapt, maar er zat veel onderhoud aan te komen. Een nieuw visruim, een nieuwe hulpmotor, keerkoppeling, boegschroef en noem maar op. Dan praat je over grote bedragen. Toen aan de keukentafel bij vader en moeder het gesprek vorig jaar kwam over wat we de komende vijf jaar willen doen, borrelde bij mij een idee op. Als we nu eens een koper konden vinden voor het oude schip, dan zouden we met de aankoop van een jonger schip een hele slag kunnen maken."

Zo gezegd, zo gedaan. De scheepsmakelaar werd benaderd en toen ze in het Duitse Büssum afmeerden, stond de eerste gegadigde op de kant. "Hij moest en zou onze kotter hebben. Hij deed een mooi bod en toen ging het heel snel. Maar het was ook spannend, want we hadden nog geen zicht op een ander schip. We hadden wel een kottertje op het oog, maar die koop ging niet door. Toen kwam de Breskens 7 in de verkoop. Een mooi scheepje. We moesten snel handelen want er waren meer kapers op de kust." De koop ging door en op 21 december voer de familie Van der Vis met hun nieuwe aanwinst de haven van Oudeschild binnen. Gebouwd in 2003. "De vorige eigenaars waren allergisch van roest en lieten veel roestvrij staal in het schip verwerken. We hoeven dus weinig te schilderen. De accommodatie is iets ruimer, moderner, hedendaagser, maar het is schip iets korter. Net beneden de twintig meter, zodat we er ook dicht onder de Belgische kust mee mogen vissen. Ons visgebied is wat groter dan van de vorige eigenaar, wij varen er verder mee. Daarom installeren we er ook meer communicatie- en andere apparatuur in", wijst hij op de vele snoeren en draden in de stuurhut. Broer Aris, voormalig visser en nu techneut bij de marine, helpt Richard daarbij. En buitenom het nodige schilderwerk, zodat het schip duidelijk herkenbaar is als de TX21 "Pieter van Aris". Enige trots is gepast. Pieter van der Vis: "Dit is de zesde Pieter van Aris". Richard is de zevende generatie Van der Vis die werkzaam is in de visserij. Pieter: "Daarvoor weten we het niet, maar waarschijnlijk al sinds 1670." Zodra de kotter ook van nieuwe tuigage is voorzien, kan er volop op garnalen worden gevist. Afgelopen vrijdag werd proef gevaren, maandagmorgen zette de TX21 koers naar visgronden dicht bij huis en zal later naar het vangstgebied in de Duitse bocht gaan. Richard: "Wij gaan achter de garnalen aan. 's Zomers zitten ze onder de kant, in de winter zoeken ze de diepte op. Dan vissen wij van Helgoland tot boven Esbjerg. Als we daar vissen zijn we meestal negen dagen van huis. Halverwege een keer naar de haven om te lossen en te bunkeren. We leveren altijd aan Heiploeg en dat bevalt over en weer uitstekend. Tot 2011 waren de prijzen matig, daarna kenterde het en nu is het al een paar jaar super."