De burgemeester luistert aandachtig naar de voordracht van de eilanddichter.
De burgemeester luistert aandachtig naar de voordracht van de eilanddichter. Foto: Job Schepers

'Samenwerking' toverwoord in nieuwjaarsspeech Uitdehaag

"Als je het niet eens bent met je buurman, probeer het dan eerst onderling op te lossen voor je naar de gemeente stapt." Het waren woorden waarmee burgemeester Uitdehaag het belang van samenwerking benadrukte tijdens zijn eerste nieuwjaarsspeech, gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.

Het was gezellig druk tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente. Eilanddichter Mare van de Mast trapte af met een tweetal gedichten, waarin ze 2016 op treffende wijze de revue liet passeren. Daarna was het aan de burgemeester zelf. Hij keek tevreden terug op 2016. Het gaat goed met Texel. "Maar toch is er veel onvrede. Misschien moeten we eens meer kijken naar datgene wat allemaal goed gaat", stelde hij vast. Hij somde op hoe het goed gaat met het toerisme (zo zijn het aantal overnachtingen toegenoemen), dat Texel een prachtige benoeming kreeg in de Lonely Planet gids en dat de basisscholen het goed doen . "Er zit groei in." Toch ontkende hij ook niet dat Texel voor een aantal uitdagingen staat. "Als ik de lokale media lees, zie ik die vol staan met advertenties van bedrijven die werk zoeken. Hoe vinden we voldoende personeel en hoe gaan we die huisvesten?" De burgemeester benadrukte dat hier met verschillende instanties, waaronder TOP, druk aan gewerkt wordt. Texel zag het inwonersaantal licht dalen in het afgelopen jaar. "Geen schrikbarend aantal, maar toch hoop ik dat wij het tij met zijn allen nog eens kunnen keren, sprak hij in een overwegend positieve toespraak.

Na de korte, maar doeltreffende toespraak namen de aanwezigen uitgebreid de tijd om bij te praten. In tegenstelling tot de laatste nieuwjaarsrecepties onder burgemeester Giskes, werd er deze keer wel weer alcohol geschonken. De volledige toespraak van de burgemeester is te lezen op de website van de Texelse Courant. Dit geldt ook voor de gedichten van Mare van de Mast.