Wim Ploeg op de werkvloer van zijn bedrijf SnelStart
Wim Ploeg op de werkvloer van zijn bedrijf SnelStart Foto: Jett Ruigrok

Als jongeren weg zijn, komen ze niet terug

Het platteland loopt leeg en de jongeren vertrekken steeds meer naar de stad. Veel jongeren die gaan studeren komen niet terug naar het eiland. Een groot probleem voor ondernemers. Er zijn te weinig jonge opgeleide werknemers.

"Het kleine aantal jongeren zorgt voor een ontzettend krappe arbeidsmarkt, dat is duidelijk. Hier willen we iets aan doen, maar dat gaat niet zo 1 2 3," vertelt Michel Gregoire van TOP Texel. Als de TC redactie langs komt in de winkel van Michel Gregoire is de drukke Texelaar met veel tegelijk bezig. Ondertussen vertelt hij wat het ondernemersplatform probeert om mensen en vooral jongeren naar het eiland terug te halen. "De huur is gewoon te hoog, er is in de woonvisie te weinig aandacht voor het vestigingsklimaat. Dit maakt het voor jongeren lastig om terug naar het eiland te keren," vertelt hij zorgelijk. Het platform probeert van alles, maar het lukt allemaal niet echt. "We werken veel samen met de OSG. Het is alleen zo dat leerlingen bij voorlichtingsdagen vaak niet komen opdagen. Dan steek je daar als ondernemer ontzettend veel tijd in, maar als er niemand komt zet het niet echt zoden aan de dijk."

Maar, Michel Gregoire houdt hoop. Hij denkt dat een samenwerking met de school ontzettend veel nut heeft, maar het werkt nu niet goed. Gregoire: "De OSG heeft het al druk genoeg met het overeind houden van de school. Een actieve samenwerking daarnaast is dan gewoon te veel. Wel gaan we in februari een open dag houden waarbij de leerlingen op bezoek gaan bij verschillende bedrijven. Zo komen ze erachter wat voor mogelijkheden er op het eiland zijn."

Niet alleen TOP houdt zich druk bezig met de leegloop van het eiland. Wim Ploeg is de directeur van één van de grootste bedrijven van Texel. Hij maakt zich zorgen over het lage aantal jongeren en hoogopgeleiden. Hij probeert voor zijn bedrijf SnelStart de middelbare scholieren aan het bedrijf te binden.

Wim Ploeg: "Als jongeren naar de stad vertrekken om te studeren, komen ze daarna gewoon niet zo vaak nog terug naar het eiland. Dit begrijp ik ook ontzettend goed. De jonge generatie moet zijn vleugels uitslaan en meer ontdekken dan alleen Texel." Toch zou hij graag zien dat er wat meer jongeren terug zouden komen na dit avontuur. "Sinds kort proberen we door het organiseren van open dagen voor middelbare scholieren, hen in contact te laten komen met ons bedrijf. Dan proberen we een zo onvergetelijk mogelijke indruk te maken en ik hoop dat ze daardoor na hun studie op het vasteland denken aan werken bij SnelStart."

Dit is alleen lastiger dan het klinkt. Bij SnelStart is vooral tekort aan ICT'ers. Zij zijn in heel Nederland zeldzaam, en op Texel al helemaal. "Nu halen we hen van de overkant, we hebben geen keus. We hebben ze gewoon nodig. Dit is duurder en we willen dat liever niet voor altijd blijven doen," zegt Wim Ploeg.

Zelf heeft Ploeg geen spijt dat hij niet meer van de wereld gezien heeft. "Voor mij was het op Texel altijd goed. Wel weet ik dat mijn ouders bang waren dat als ik zou gaan studeren, ik nooit meer terug zou komen. Dit hebben ze dan ook nooit echt gestimuleerd." Voor zijn kinderen wenst hij iets anders. "Ik heb het liefst dat mijn kinderen eerst meer van de wereld zien. Als ze er daarna achter komen dat ze toch op het eiland thuis horen, komen ze vanzelf terug naar Texel en misschien ook wel naar mijn bedrijf."