De WOZ-waarde van onroerend goed is van belang voor allerlei belastingen en heffingen.
De WOZ-waarde van onroerend goed is van belang voor allerlei belastingen en heffingen. Foto: Archief Texelse Courant

Hoogte WOZ-waarde woning of ander onroerend goed belangrijk

De hoogte van de WOZ-waarde van woningen en ander onroerend goed is van groot belang. Het is namelijk bepalend voor allerlei belastingen en heffingen.

Het eigenwoningforfait in de aangifte inkomstenbelasting wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde. Voor een doorsnee woning is het eigen woningforfait 0,75 procent van de WOZ-waarde. Bij een woning van €300.000,- is sprake van een eigen woningforfait van €2.250,-. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de hypotheekrente aftrek. De gemeente berekent de aanslag van de OZB op basis van de WOZ-waarde en hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bepaalt de hoogte van de waterschapsbelasting (omslagheffing) op basis van de WOZ-waarde. Daarnaast is de WOZ-waarde bepalend voor de hoogte van de erf- en schenkbelasting. Dit kan voor nabestaanden die een woning erven behoorlijk in de papieren lopen. Niet de marktwaarde, maar de WOZ-waarde is bepalend voor het bedrag aan erfbelasting. Nadeel hiervan kan zijn dat de staat van onderhoud van woningen die van een ouder iemand wordt geërfd, nogal eens te wensen overlaat. Daardoor kan de WOZ-waarde hoger liggen dan de werkelijke waarde. Voor partner en kinderen is het belaste deel over een waarde tot €121.903,- 10 procent, voor kleinkinderen 18 procent en voor anderen 30 procent. Boven dit bedrag geldt een belast tarief van resp. 20, 36 en 40 procent. Er gelden wel vrijstellingen, zoals voor een echtgenoot of partner €636.180,- en voor kinderen en kleinkinderen €20.148,-. Maar algemeen geldt: hoe lager de WOZ, hoe lager de erfbelasting. Verzekeringsmaatschappijen berekenen vaak de premie van de woonhuis-/opstalverzekering op basis van de WOZ-waarde. Huurders van sociale woningen hebben ook belang bij de WOZ-waarde. De huurprijs voor woningen in de sociale huursector is mede afhankelijk van de WOZ-waarde. Maar volgens Jan van Andel kijkt Woontij vooral naar een passende huurprijs. Dat kan betekenen dat als de WOZ-waarde stijgt, de huurprijs (naar verhouding) daalt. Wel is de WOZ van invloed op de verhuurdersheffing die Woontij moet betalen. In een aantal gevallen heeft Woontij bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Overigens kan ook de verhuurder bezwaar maken.

De WOZ-waarde is ook voor ondernemers van belang. Op basis van de Wet Werken naar Winst mogen zij bedrijfs onroerend goed afschrijven tot 50 procent van de WOZ-waarde. Bij een lagere WOZ-waarde daalt ook deze "Bodemwaarde".