Baggeren over de akker, vertrouwd beeld tijdens Super Sunday.
Baggeren over de akker, vertrouwd beeld tijdens Super Sunday. Foto: Robbert van den Bent

Zwaar, maar breder toegankelijk

Dé ultieme prestatie van het jaar voor veel mountainbikers dreigde verloren te gaan. Dankzij John Betsema en Morten Eschweiler start zondag 12 februari toch de elfde editie van Super Sunday. De 100-kilometer lange veldslag over Texel.

Vorig jaar vond de organisatie het na tien jaar genoeg geweest. In april werd al bekend dat Eschweiler en Betsema de handen ineen sloegen om het grootste mountainbike-evenement van Texel toch een vervolg te geven. "John benaderde mij op een gegeven moment en toen hebben we samen de mogelijkheden bekeken. We waren er al snel uit. Gelukkig maar, want de Super Sunday is een begrip. John is er al vanaf het begin bij betrokken en kent het klappen van de zweep. Ik weet door mijn werk alles van het organiseren van evenementen", vertelt Eschweiler. De afgelopen periode werd al druk overlegd met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de betrokken boeren.

"Vanuit andere evenementen heb ik al regelmatig contact met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en dat werkt heel prettig samen. Erik van der Spek (Staatsbosbeheer) zegt gewoon direct wat wel en wat niet kan. Als iets niet kan, komt hij ook met alternatieven. Een aantal boeren hebben we al gesproken en de meeste doen graag weer mee. We zijn nog niet overal geweest, maar ik heb er alle vertrouwen in", vervolgt Morten.

Voor de nieuwe editie hebben Betsema en Eschweiler goed gekeken naar het behouden van het goede en het inpassen van aanpassingen waar dat nodig is. "We willen het toegankelijker maken. Er moeten meer mensen de kans krijgen deze tocht uit te rijden. Zo willen we de route echt beperken tot de honderd kilometer, niet meer", stelt Eschweiler. De ongeoefende mountainbiker hoeft zijn of haar kans nou niet schoon te zien, een eitje zal het niet worden. "Het wordt echt wel weer zwaar, geloof me. Maar we willen iets minder stukken waar je tot aan je ketting in de modder staat. Het weer heb je natuurlijk alleen niet voor het zeggen. Als het lange tijd gevroren heeft, is de ondergrond hard. Als het lang vriest, maar het een week voor de wedstrijd alleen maar dooi is, verandert ieder gebied zonder asfalt in een modderpoel."

In het evenement zien we veel vertrouwde elementen terug. Weilanden, duingebieden en natuurlijk bijzondere locaties. "Als je kijkt naar het verleden, hoor je de deelnemers nog steeds over bijvoorbeeld de rit door Het Cafeetje. Ik herinner mijzelf nog dat ik als deelnemer door de Albert Heijn mocht fietsen. Dat soort grappen komen ruimschoots terug in de nieuwste editie. Een ander vertrouwd beeld gaan we terugzien in het tweede blok. Dan mogen de leden van Wielersport Texel onder de veertien jaar onder begeleiding weer gratis meefietsen. John en ik zijn er op gebrand om er een prachtige Super Sunday-waardige editie van te maken."

Het programma krijgt dus al steeds meer vorm. Tot nu toe zijn er 400 inschrijvingen op een totaal van 500. De deelnemers starten om 8:00 uur bij StayOkay in Den Burg, de organisatie rekent er op dat iedereen daar om 17:00 uur weer binnen is. De sluitingstijden van de blokken worden afhankelijk van de (weers)omstandigheden vastgesteld. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich melden via morten@teambuildingtexel.nl