Henri Venema en Jan Boyen Rienks.
Henri Venema en Jan Boyen Rienks. Foto: Job Schepers

Door barre omstandigheden voor Tesselhuus

Henri Venema en Jan Boyen Rienks zijn vandaag vertrokken voor een groot avontuur. Om geld op te halen voor het Tesselhuus, nemen ze onder de naam Team Aurora Borealis Texel deel aan de ScanCoveryTrial 2017, een autotoertocht van ruim zevenduizend kilometer door Scandinavië.

"Het gaat om het goede doel, maar daarnaast natuurlijk om de uitdaging. In sommige gebieden van Scandinavië waar we komen, was het vorig jaar tijdens deze rally -47 graden Celsius. Dat vergt de nodige voorbereidingen. We hebben speciale koelvloeistof en olie. Ook hebben we spijkerbanden. Die mogen er pas in Scandinavië op, want in de andere landen is dat verboden", legt Venema uit. Vanmiddag start het duo in het Gelderse Beek vanaf een zesde plek. "We moesten ons kwalificeren in een race van twee uur. We staan bijna vooraan. Dat is alvast een goed begin", stelt Jan Boyen vast. Ondanks dat het allemaal draait om het goede doel, bevat de ScanCoveryTrial wel degelijk een competitief element. "Je rijdt van coördinaat naar coördinaat, dus van digitale post naar digitale post. Je moet dat zo snel mogelijk doen, maar uiteraard wel binnen alle verkeersregels. We zijn te volgen via Geotrack, zodat de organisatie weet waar wij ons bevinden", vertelt Venema. Naast navigatie via coördinaten, maakt de ScanCoveryTrial ook gebruik van een routeboek met leuke klassements-(puzzel)proeven. De finish is op 15 januari op de Lofoten, een eilandengroep voor de noordkust van Noorwegen die nog boven de poolcirkel ligt. De weg er naar toe is nog onbekend. Dat het geen makkie gaat worden, lijkt nu al duidelijk. Onderweg veel sneeuw, ijs en barre temperaturen. "In totaal zijn we negen dagen onderweg, tien als je het vertrek vanaf Texel meerekent. Daarvan zitten we acht dagen achter het stuur. We wisselen af en rijden steeds ieder drie uur. Twee nachten rijden we waarschijnlijk door, de andere overnachtingen zijn geregeld door de organisatie. De nachten dat wordt doorgereden, stoppen we misschien even om de ogen dicht te doen. Echt slapen in de auto zit er niet in, die zit zo enorm vol", legt Venema uit.

Venema is in het dagelijks leven apotheker en Tienks is eigenaar van Paracentrum Texel. Een reis door de krochten van Scandinavië is dus wel weer even heel wat anders. "Het is een uitdaging. Het is de zevende editie van deze toertocht, maar voor ons is het de eerste keer. We gaan er open minded in en dan zien we het wel. We hebben er enorm veel zin in. Op de eindlocatie hopen we natuurlijk walvissen te zien", vertelt Rienks. De strijd tegen de elementen wordt aangegaan in de Volvo XC90 van Venema, voor de gelegenheid helemaal gepimpt door Rob 'sticker' Vriezema van Print Service Texel en Mark Peter Graaf van ABS Graaf Spuiterij. De grote foto van de vuurtoren die de auto siert, werd gemaakt door fotograaf Patrick de Graaf. "Het is prachtig dat ze dat allemaal belangeloos doen, omdat ze het goede doel willen steunen. Sandor Mantje heeft de kleding ter beschikking gesteld", besluit Rienks.

Steunen

Mensen die Venema en Rienks - en daarmee het Tesselhuus dat dit jaar 35 jaar bestaat - willen steunen, kunnen een bijdrage storten op het rekeningnummer van het Tesselhuus: NL64RABO0362573360, graag onder vermelding van ScanCoveryTrial. Meer over Venema en Rienks is te vinden op de Facebookpagina 'Team Aurora Borealis Texel'. Meer over de ScanCoveryTrial is te vinden op www.scanct.nl