Giel Witte.
Giel Witte. Foto: Gerhard Christenhuis

Vogelaar van het jaar

Giel Witte is uitgeroepen tot Vogelaar van 2017. De bokaal werd zondag uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. Witte is de derde Texelaar die deze eretitel ontvangt.

Volgens Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum is Giel Witte een vogelbeschermer pur sang. "Veel van zijn tijd besteedt Giel direct of indirect aan het beschermen van de vogels op Texel. Zo is Giel als bestuurslid actief in de Vogelwerkgroep Texel en daar coördineert hij veel onderhoud van de vogelkijkpunten op Texel. Als er ergens op een Vogelkijkpunt iets moet gebeuren dan staat Giel klaar. Ook is Giel vogelgids en geeft hij veel Vogelexcursies, onder andere voor het Vogelinformatiecentrum.

De afgelopen jaren zijn veel mensen met Giel de natuur in gegaan om van zijn kennis te genieten. Maar één van zijn meest belangrijkste activiteiten is wel het beschermen van de kolonievogels op de Texelse Stranden. Zo neemt Giel jaarlijks het voortouw om de kolonie zeldzame Dwergsterns op de Hors en de Volharding te voorzien van een duidelijke afzetting om te voorkomen dat mensen er onbewust overheen wandelen. Als er ergens op het strand plotseling een zeldzame broedvogel geconstateerd wordt dan neemt Giel het voortouw om beschermingsmaatregelen te nemen. Zo ook is Giel erg actief in het beschermen van de Weidevogels op Texel. Hij heeft menigeen opgeleid tot weidevogelbeschermer. Dankzij het enthousiasme van Giel zijn veel andere mensen ook naar vogels gaan kijken."

Organisatoren Plomp en José van der Linde benutten het moment om terug te blikken en vooruit te kijken: "Als vogelinformatiecentrum hadden we een druk jaar. Veel mensen hebben gebruik gemaakt van alle informatie die we verstrekken over vogels kijken op Texel. Ook was er veel animo voor de vele vogelexcursies die we organiseren. Dit jaar zullen we die uitbreiden met halve dag excursies per minibus langs de Langste Vogelboulevard van Europa, de Texelse oostkust en door het Nationaal Park. In 2016 hebben we samen met NP het Wadden Vogelfestival georganiseerd. Dit is op 6 en 7 mei. In het najaar (13-16 oktober), is er weer een Dutch Birding vogelweekend.

Plomp gaf ook een uiteenzetting over de vogelsoorten die afgelopen jaar op Texel zijn gezien. In 2016 werden liefst 294 verschillende vogelsoorten gespot. De Top 5 van mensen die de meeste soorten in 2016 hebben gezien, is als volgt: 1. Jos v/d Berg met 256 soorten; 2. Marc Plomp met 255 soorten; 3. Eric Menkveld met 252 soorten; 4. Diederik Kok met 238 soorten; 5. Tim Schipper met 228 soorten