De bel of de noodklok? Hoe dan ook luidt Gerard Bakker, voorzitter van 't Drijverhuus, na drie jaar het eind in van 't Drijverhuus.
De bel of de noodklok? Hoe dan ook luidt Gerard Bakker, voorzitter van 't Drijverhuus, na drie jaar het eind in van 't Drijverhuus. Foto: Gerard Timmerman

Drijverhuus besluit met Finissage

Gerard Bakker, voorzitter van stichting 't Drijverhuus, luidde vrijdag de bel bij de "finissage" van het Centrum voor Kunst en Cultuur & Natuur en Landschap in Den Hoorn.

Een sluitingsbijeenkomst met een trieste ondertoon, drie jaar nadat de school de deuren sloot, een nieuwe teleurstelling. Ondanks grote inspanningen van de bestuurders blijkt het niet gelukt te zijn voldoende draagvlak te vinden voor 't Drijverhuus. Wat wel lukte in die periode is het houden van een indrukwekkende serie exposities, uiteenlopend van werk van Jan Wolkers, Toon de Haas en Ad Blok van der Velden tot Souwtje de Wijn en Harry Tielemans. Er werden films vertoond, lezingen en workshops gehouden en excursies gingen van start vanuit 't Drijverhuus. Paul Dekker toonde er zijn historische bodemvondsten, er waren voorstellingen tijdens Broadway, foto-exposities en de film "The Bird can't Fly" van Threes Anna werd vertoond. Oud-leerlingen van de Drijverschool toonden hun kunst.

Ook op aandringen van wethouders Huisman en gedeputeerde Bond werd onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een permanent centrum voor kunst en cultuur en natuur en landschap in Den Hoorn. De gedachten gingen uit naar een centrum met van binnen en het omringende terrein allerlei uitingen op het gebied van kunst, cultuur, natuur en landschap. Uitgangspunt was onder meer dat het centrum met allerlei exposities en andere activiteiten dagelijks 85 bezoekers zou kunnen trekken. De exploitatie zou dankzij externe bijdragen en een entree van €6,- financieel sluitend zou zijn, zonder de noodzaak van een bijdrage van betekenis door de gemeente, memoreerde Bakker. Bezoekers, ook gezinnen, zouden er moeiteloos een dagdeel kunnen doorbrengen. Toch kwam de klad er in. Stichting Oase die er een informatie-, advies- en ontmoetingsruimte wilde vestigen en zich zou ontfermen over het verwaarloosde buitenterrein, trok zich terug. Ook Galerie KlifArt keerde naar verloop van tijd terug naar de oude basis op Klif.

Breekpunt voor het bestuur waren de plannen voor een cultuurcentrum aan de Mokweg en van Omring voor de bouw van appartementen in de school. Zonder dat daarbij vooraf ruggespraak was gehouden met het dorp en de stichting. Het cultuurcentrum wilde volgens Bakker voor geld aankloppen bij het Waddenfonds, waardoor 't Drijverhuus naast een bijdrage zou grijpen. En als het zorgplan van Omring doorgaat, is er geen gebouw meer. Het voelde voor het bestuur als een aanval in de rug, dat kort daarna de handdoek in de ring gooide. "We hadden niet meer de motivatie en inspiratie om door te gaan."

Maar ook de organisatiegraad van de sector kunst en cultuur op Texel speelde mee bij het besluit. Bakker signaleerde dat ondanks het bestaan van ZOUT en andere kunstenaarsverenigingen en ondanks de groeiende economische betekenis van cultuur op en voor het eiland, het onder meer ontbreekt aan een centraal aanspreekpunt. 't Drijverhuus had daarin als centrum voor kunst en cultuur volgens hem een nuttige rol kunnen spelen. Zo zou er sprake zijn van een win-win situatie. Maar zover is het dus niet gekomen. Extra teleurstellend is dat sluiting van 't Drijverhuus afbreuk doet aan het imago van Den Hoorn als dorp voor kunst en cultuur.

Bakker prees in zijn slotwoord de inzet van bestuurders Herman Bakker, Cor van Heerwaarden, Nettie van de Brake, Marie-Louise Weisman, Willy Leufgen en Marianne van Lier.

Bakker sloot af met het luiden van de bel. Zoals dat eerder bij de sluiting van de Drijverschool en drie jaar geleden bij de opening van 't Drijverhuus was gebeurd. Maar hij liet de deur op een kier. Het gebouw sluit, maar de stichting blijft bestaan, onder meer voor de organisatie van Klifhanger. Het bestuur koestert de stille hoop dat de bel nog één keer wordt geluid voor een nieuw, mogelijk soortgelijk initiatief op het vlak van kunst en cultuur.

Verzamelpost

De Verzamelpost, die in het andere deel van de voormalige Drijverschool is gevestigd, blijft daar voorlopig zitten. Maar ambitie is om deze activiteit naar de oude Kompasschool te verplaatsen.