Willem Anton Schagen.
Willem Anton Schagen. Foto: Gerard Timmerman

We slaan door in ontwikkelen natuur

Wat is je favoriete plek op Texel?

Dat is net in wat voor setting ik ben. Als ik net thuis ben van zee geniet ik ervan lekker thuis te zijn met mijn gezin. Mooie plekken vind ik de Hogeberg, de haven en het strand, maar ik hou ook van een goed restaurant of een mooie kroeg.

Wat voor werk doe je op Texel?
Ik heb samen met mijn broer een schip, dat is de TX96. Daarmee vissen we handmatig op kokkels in de Waddenzee. Er zijn maar 31 handkokkelvergunningen in Nederland. We werken van Texel tot aan de Eemshaven. Dus ik werk niet op Texel, maar op de Waddenzee.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik zit in het bestuur van de handkokkelvereniging. We vissen op kokkels in de Waddenzee. Een prachtig mooi gebied waar wij ons geld verdienen, maar het is ook een beschermd natuurgebied waar heel veel mensen iets over willen zeggen. Er blijven daardoor altijd punten om over te vergaderen en ervoor te zorgen dat we dit werk in de toekomst kunnen blijven doen.

Ik ben lid van een aantal verenigingen, waaronder de Solexvereniging en de Visnachtvereniging en ik speul ieder jaar met Ouwe Sunder met een paar vrienden. Fantastisch om te doen!

Heerlijk dat eiland om 22.00 uur 'op slot' gaat

Verder deed ik aan kitesurfen. Dit vind ik een machtig mooie sport. Door een pittig ongeluk kan ik dat helaas niet meer doen. Ik ben gaan tennissen, een mooi spelletje bij een leuke club. In mijn vrije tijd ben ik graag in en om het huis bezig en steek ik graag de barbecue aan, ongeacht het weer en in ieder jaargetijde!


Ben je geboren en getogen op Texel?
Ja absoluut, in Oudeschild.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Over het algemeen als mooie mensen. Recht voor zijn raap, èn we hebben veel ondernemers op het eiland. Dat vind ik mooi om te zien.


Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ja, wat zal ik daar nou van zeggen. Ik ben in 1987 gaan varen bij mijn vader op de Waddenzee, een heel groot natuurgebied waar we zeker zuinig op moeten zijn. Ik vind wel dat we op Texel doorslaan in het ontwikkelen van natuurgebieden. Hiermee bedoel ik onder andere de enorme kosten die gemaakt zijn bij het opkopen en herbouwen van de boerderijen in Waalenburg en de plannen die omschreven staan in de Texelse Courant van 29 december jl. Ik vind het van de zotte.


Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Zelf wonen we in Oudeschild. Een mooi levendig dorp, met de vissershaven, winkels, restaurants. Maar elk dorp heeft zo z'n charme.


In welk café/restaurant op Texel kom je graag?
Ik heb niet echt één favoriet. Op Texel zijn veel restaurants en er is veel diversiteit. Onverwachts binnenlopen bij de Balcken voor een mooi speciaalbier van de tap vind ik lekker, Peek in de Weverstraat is vernieuwend voor Texel, maar bij Paal 9 met je voeten in het zand lunchen is ook heerlijk. Met Kerst hebben we ontbeten bij Bij Jef, dat was heel bijzonder. Het is prachtig dat we op Texel een restaurant met een Michelinster hebben.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?
Ik snap dat het op termijn niet haalbaar is, maar de basisscholen in de buitendorpen en de OSG in de huidige opzet. Het is prachtig dat we op Texel onderwijs hebben van VMBO t/m VWO.

De veerdienst moet vooral blijven zoals die nu is, maar ook het behoud van de Meierblis en Ouwe Sunderklaas vind ik belangrijk.


Wat zou er op Texel anders mogen?
Zoals net al aangehaald, het natuurbeheer. Het subsidiegeld dat daarmee gemoeid is, kan naar mijn idee beter worden gestoken in het Texel zelfvoorzienend maken. De enige windmolen die op Texel staat is van mijn ouders. Deze voorziet circa 200 huishoudens op Texel van stroom. Als je nou eens vier moderne molens neerzet, zijn alle huishoudens voorzien van schone energie en ben je al een heel eind op weg. Als de Texelaars de mogelijkheid hebben hierin te participeren, leidt dit tot meer betrokkenheid en kan zo'n plan slagen.

.
Goede herinnering aan Texel?
De tijd dat ik met m'n ouders net buiten De Koog woonde. Ik was rond de 20 en heb een mooie staptijd in De Koog gehad.


Wat is er zonde aan Texel?

Het betaald parkeren op de haven en de strandslagen vind ik bijzonder klantonvriendelijk voor ons eiland. En dat meerdere boerderijen zijn afgebroken en elders op Texel herbouwd zijn. Had ze laten staan, niemand had er last van.


Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

We zijn een eiland, dat is sowieso bijzonder. Ik vind het heerlijk dat die boot tussen Texel en het vasteland vaart en dat het eiland om 22.00 uur 'op slot' gaat. De bereikbaarheid ten opzichte van de andere Waddeneilanden is een groot pluspunt.


Wat doe je over vijf jaar op Texel?
Ik heb geen idee, de toekomst zal het leren.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Peter Bongaerts. Ik vind het mooi om te zien hoe en wat hij onderneemt. Hij bruist altijd van de ideeën en is daarmee een toegevoegde waarde voor Oudeschild.