Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Column

Smaak

Texel is rijk aan kunstenaars, alleen al bij ZOUT zijn er circa 74 aangesloten, galeries en andere expositieruimtes. En dus zijn er ook veel exposities, er gaat vrijwel geen krant voorbij of we kondigen er ergens eentje aan. Als het lukt nemen we ook een kijkje, zo was ik afgelopen vrijdag bij de opening van de winterexpositie van ZOUT. Meer dan vijftig kunstwerken waren er te zien, er was hard gewerkt en tot op het laatste moment, soms was de verf nog maar amper droog. Ik kan genieten van een mooi gebouw, een veld bloeiende tulpen of een koeien in een weiland, net zoals van bepaalde kunstwerken. En van andere niet, maar zo is dat nu eenmaal. Op deze winterexpositie hangt voor elk wat wils, dus neem gerust een kijkje. Dat kan tot en met 8 januari, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur, alleen op eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn ze gesloten.

De kunstwerken komen goed tot hun recht in dat gebouw aan de Burgwal. Toen ik daar rondkeek gingen mijn gedachten terug naar de tijd dat het daar nog het jeugdhonk was: 't Asiel. Een populaire stek in mijn tijd op de middelbare school. Tijdens de middagpauze en tussenuren waren we er te vinden, maar ook wel 's avonds. Er speelden bandjes en werd van alles georganiseerd voor de jeugd. Er liep wel begeleiding rond, maar eigenlijk kon alles er. Een hoop gedonderjaag dus en in donkere hoekjes werden kunstjes verricht die niets met de huidige kunst te maken hadden.

Tegenwoordig staat het vooral leeg, maar nu hangt er dus kunst aan de muur. Bij zo'n expositie hoort een opening en toen het officiƫle gedeelte achter de rug was, werden de glazen gevuld en kwamen de schalen met hapjes voorbij. De wijn was prima en ook de hapjes smaakten uitstekend. Je zou zeggen dat het op zo'n opening vooral over de kunst gaat, maar toch niet helemaal. Een Texelaar die als aanhang van een kunstenaar was meegekomen, liet als een fijnproever de smaak van de hapjes op zich inwerken. Waarop hij alsof het een quiz betrof de vraag lanceerde welke Texelse cateraar deze heerlijke hapjes toch had gemaakt.

Gerard Timmerman