Senne Roeper in actie tijdens het EK in Marokko.
Senne Roeper in actie tijdens het EK in Marokko. Foto familie Roeper

Golfsurfers Senne en Jaas Maas met Nederlands team zevende op EK

Het Nederlands team golfsurfers, met Texelaars Senne en Jaas Roeper, heeft in Marokko tijdens het Europees Kampioenschap junioren een zevende plek gehaald.

De Texelaars vertegenwoordigden Nederland respectievelijk in de klasse tot 18 en in de klasse tot 16. Het golfsurfen wordt in Nederland steeds populairder en de resultaten op Europees niveau laten ook zien dat de kwaliteit van het surfen in Nederland groeit.

Tijdens het EK junioren waren 16 landen vertegenwoordigd. Nederland had na selectierondes acht surfers geselecteerd. Het EK wordt al decennia lang gedomineerd door de Zuid-Europese landen. Daar waar de condities het best zijn om te surfen op de golven. Ook dit jaar was het niet anders. De top drie bestond uit Portugal, Spanje en Marokko. De Nederlandse jongens en meiden surften elk in hun eigen categorie en daarnaast moesten ook punten gehaald worden met het bodyboarden.

Op Anza Beach, tussen de stad Agadir en het dorp Taghazout was het circus neergestreken. Vooraf aan de openingsceremonie trokken de landenteams onder grote belangstelling begeleid door muziek, dans en kamelen in optocht door Agadir om te eindigen in het stadion. Daar werden alle teams hartelijk ontvangen en werd het EK geopend. Direct in de eerste heat van het toernooi moest Senne aan de bak. De enorme golven op dat moment leken een probleem voor hem maar met een goede score wist hij de tweede plek te halen en zo een ronde verder te komen. Ook de tweede ronde kwam hij goed door. In de derde ronde waren de Portugese tegenstanders een maatje te groot.

Jaas kwam vrij gemakkelijk de eerste ronde door. Maar in de tweede ronde kon hij niet de scores maken die hoog genoeg waren om door te gaan. Via de verliezersrondes is er voor alle surfers nog de mogelijkheid om naar de finale te surfen. Wie alle verliezersronden wint komt direct in de finale. De Nederlandse surfers hebben nog een aantal van deze ronden gesurft maar konden zich niet plaatsen tussen de Spanjaarden en Portugezen. Alleen de Nederlandse Evelien Hooft wist door te dringen tot de halve finale. Over twee jaar is opnieuw het EK junioren voor landenteams. In ieder geval probeert Jaas daar weer aan te treden, maar dan in de categorie tot 18. Senne zal zich komend jaar eerst richten op het NK shortboard voor mannen. Beide Texelse surfers worden door het Dorianfonds gesteund. Daardoor kunnen ze onder meer naar de trainingen in Wijk aan Zee en Scheveningen.