Kees Bremer:
Kees Bremer: "Je neemt de tijd voor je klanten." Foto: Jeroen van Hattum

'Klanten kennen en weten wat er speelt'

Assurantiƫkantoor Bremer aan de Vliestraat in Oosterend komt in handen van de derde generatie. Ineke Bremer wordt vanaf 1 januari 2017 volledig eigenaar van het kantoor waar haar opa Siem Bremer in 1964 mee begon.

Haar vader Koos blijft op de achtergrond actief en haar oom Kees stopt per 1 januari. Hij kwam in 1980 in het bedrijf na een opleiding aan de Middelbare Landbouwschool en nam sindsdien de buitendienst voor zijn rekening. "Het ging eigenlijk stilzwijgend met de taakverdeling. Koos deed de binnendienst en ik de buitendienst. Dat ging zo." Het betekende veel op pad zijn en op bezoek gaan bij klanten. "Meestal was je met het zakelijke snel klaar en dan had je het vervolgens met elkaar over andere zaken. Het is in ons vak belangrijk dat je je klanten persoonlijk kent en weet wat er speelt, dus daar nam je ook de tijd voor."

Hij roemt de korte lijnen van het rechtstreeks contact. "Het is voor anderen vertrouwd als zij een bekend gezicht kunnen aanspreken. Dat voelt anders dan wanneer je aan de telefoon diverse keren wordt doorverbonden en telkens opnieuw je verhaal moet doen. Doordat ik veel onderweg was, zag ik ook veel, dus ik wist wanneer het handig was om uit mezelf bij iemand langs te gaan." Het kennen van de klanten komt tijdens het interview onverwacht in de praktijk voorbij als buiten op de parkeerplaatsen een auto stopt van een Texelaar, waarvan Kees weet dat hij moeilijk ter been is. Hij schiet snel even naar buiten om de man naar binnen te helpen.

Het merendeel van de klanten woont op het eiland, maar er zijn ook diverse eigenaars van vakantiehuisjes bij het verzekeringskantoor aangesloten. "En we hebben ook veel oud-Texelaars die naar de overkant zijn gegaan, maar bij ons zijn gebleven." Volgens Kees is de buitendienst niet iets om half te gaan doen, waardoor het volgens hem verstandig is om het stokje helemaal over te dragen. "Je moet geen remmende factor binnen het bedrijf gaan worden." Er wordt gegrapt dat de verzoeken om vrijwilligerswerk en bestuursfuncties hem straks om de oren zullen vliegen, maar die boot wordt nog even afgehouden. Hij wil de tijd eerst gaan besteden aan achterstallig onderhoud aan huis en tuin.

De wisselingen van de wacht leiden volgens Ineke verder nauwelijks tot veranderingen. Dezelfde ploeg mensen blijft bij het kantoor actief. Wesley Stroo, die sinds anderhalf jaar bij Bremer werkt, neemt grotendeels de buitendienst over en ze gaat zelf ook bij een aantal klanten langs. "Voor de rest houden we het zoals het is." Ineke ging in 2008 aan de slag bij het kantoor en werd in 2009 mede-vennoot. Zij studeerde eerst financiƫle bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Ik liep toen een tijdje stage bij een grote bank en wist meteen dat dat niets voor mij zou zijn. Daar waren allemaal mensen achter een computer met cijfers bezig, maar het was niet echt duidelijk wat ze nou precies deden."

Na haar studie vertrok ze naar Ghana waar ze eerst vrijwilligerswerk deed en vervolgens 3,5 jaar bij een beveiligingsbedrijf werkte. "Als ik dan in Den Helder bij de boot stond, had ik het gevoel dat Texel toch de beste plek zou zijn en zo ben ik uiteindelijk weer in Oosterend gekomen."