Degelijke start Texelse dammers

Na de eerste twee ronden in de provinciale ereklasse staan de Texelse dammers op een keurige plek in de middenmoot. In de interne competitie gaat Vic Voskuil aan kop, gevolgd door Piet Bakelaar.

Amper warm gespeeld ging de eerste wedstrijd van het seizoen tegen het machtige 020 dik verloren. Dat kwam niet echt als een verrassing. Toch zorgde Jos de Wolf nog voor een stunt door de Amsterdammer Gerrit Tigchelaar met een mooie combinatie van het bord te tikken. Helaas waren dat de enige punten want aan de overige borden kwamen de Texelaars er niet aan te pas.

De tweede ronde tegen DDV uit Diemen bood op papier betere kansen. De eerste punten werden binnengehaald door Losseni Savané aan het eerste bord; met een jaloersmakend gemak walste hij over zijn tegenstander heen. Diemen kwam terug via nationaal meester Herman van Westerloo die overtuigend Adrie de Jong versloeg. Jos de Wolf trof in Martin Kruijswijk weer een tegenstander met een beduidend hogere rating en bood in een gelijkwaardige stand remise aan. Kruijswijk liep daarop even een rondje en zag dat Vic Voskuil zijn opening aardig verprutst had tegen de andere Nationaal Meester van Diemen, Ruph Bhawanibhiek.

Terug bij zijn eigen bord accepteerde Kruijswijk de remise van Jos en vierde in gedachten alvast het feestje van de naderende teamoverwinning. Maar die lelijke stand gaf Vic wel het plezierige voordeeltje dat hij niet veel tijd hoefde te investeren in het vinden van de aangewezen zetten om zijn stelling nog enigszins flexibel te houden. Na het wegstrepen van alle positionele en materiële grafzetten bleef er vaak maar één mogelijkheid over. De DDV'er investeerde echter zo veel tijd in het vinden van een winstplan dat hij in ziedende tijdnood alsnog alles verspeelde en zo won Texel alsnog.

Ook in de interne competitie waren er nogal wat partijen waarin lijstaanvoerder Voskuil ergens een bok schoot, en er toch nog mee kwam. Alleen Jos had het vizier op scherp staan en trakteerde Vic op een slagzet die helaas net niet genoeg voor winst bleek. De enige keer dat het echt mis ging voor Vic was tegen Wim Timmer, die een dijk van een sneldampartij afleverde en won. Helaas voor Wim tellen nou net de uitslagen van het sneldammen niet mee voor de stand. De strijd om plek twee is momenteel spannender. Piet Bakelaar staat voorlopig tweede, maar slechts twee punten voor op de dit seizoen verrassend sterk scorende Frans Bos. Wordt dinsdag in de Bijenkorf vervolgd.