Texelse musea verwelkomen meer bezoekers

Het jaar is nog niet ten einde, maar er kan nu al gesteld worden dat het goed jaar was voor de Texelse musea. Zo begroette juttersmuseum Flora vorige week haar 50.000-ste bezoeker van het jaar en ook de vuurtoren boekte een record toen afgelopen weekend de 110.000-ste bezoeker de toren beklom.

Kaap Skil telde tot 18 december 68.485 bezoekers. Een flinke stijging. Het museum kreeg een stroom aan extra publiek te verwerken in de weken na de bekendmaking van de vondst van de japon. Wellicht dat de vondst va het bijzondere tapijt in de laatste dagen van dit jaar nog een extra boost aan het aantal gasten geeft.

Vuurtoren

Vanaf het moment dat de Texelse vuurtoren is opengesteld voor publiek, is het een succes. Tot nu toe is het aantal bezoekers elk jaar gestegen. In de zomer kan het gebeuren dat bezoekers even moeten wachten tot ze naar boven kunnen. In het laagseizoen is dit nooit het geval. Een bezoek aan de vuurtoren is in elk seizoen een mooie ervaring. Voorwaarde is wel dat het helder weer is. Ecomare ziet het aantal bezoekers redelijk constant blijven. Toch is het met 258.517 (eveneens peildatum 18 december) verreweg het best bezochte museum.

Flora

Het was een topjaar voor Juttersmuseum Flora tussen Den Burg en De Koog. Volgens Judith Vlaming - Van der Zee en André Eelman bezochten niet eerder zoveel mensen in een jaar tijd het museum. Volgens hen is dat te danken aan het lange naseizoen, goed museumweer en de vermelding van Texel in de Lonely Planet. "De vele activiteiten die we hier in het museum organiseren en het gevarieerde aanbod waarbij ook veel te doen is voor kinderen, zoals de speeltuin, spreekt de bezoekers erg aan", vertelt Vlaming. Voor 2017 staat er volgens de twee het nodige te gebeuren met onder meer familiepresentaties, de nagebootste stranding van een echt schip en de viering van 55 jaar Juttersmuseum Texel.

LOMT

Eveneens tevredenheid bij het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel (LOMT) in polder Eierland. 12.000 bezoekers vonden hun weg naar het museum dat onder meer vertelt over de geschiedenis van de Russenoorlog. "We hebben een goed jaar achter de rug. We hebben iets meer bezoekers dan vorig jaar. Bovendien zijn we achter de schermen bezig met allerlei toekomstplannen, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen', spreekt Ben Daalder van het LOMT geheimzinnig.

De oudheidkamer in Den Burg trok als één van de weinige musea minder bezoekers. In totaal trok het kleinste musea van Texel 4.800 bezoekers. Kanttekening daarbij is dat het museum minder lang geopend is dan de collega-musea.

De cijfers van het cultuurhistorisch museum in De Waal zijn bij de redactie nog onbekend. In juli maakte het bestuur van het museum bekend om het bezoekersaantal te willen doen stijgen van 8.000 naar 12.000 bezoekers.