De ledenvergadering van TOP werd gehouden in de hangar van het Paracentrum.
De ledenvergadering van TOP werd gehouden in de hangar van het Paracentrum. Foto: Job Schepers

TOP in 2016, tevredenheid met kritische noot

TOP kijkt tevreden terug op het jaar 2016, een jaar waarin veel bereikt werd. TOP had weer een actieve rol in de totstandkoming van zaken uit het collegeprogramma. Een aantal daarvan zijn bestemmingsplannen, visies op de ontwikkeling van de detailhandel en horeca, visie op de ontwikkeling van het toerisme en de woonvisie.

"We hebben inbreng of besturen mee in andere gremia, zoals Nationaal Park Duinen van Texel. Velen van u zijn gastheer of -vrouw van het NP en onderkennen het belang van verstandig gebruik van de natuur. We discussieren over de intensiteit van het natuurgebruik, over zones waar je prima kunt recreeren en waar je de natuur vanwege haar kwetsbaarheid met rust moet laten. We delen belangen met de visserij en de landbouw. LTO kavb Texel heeft recent nog alle partijen bij elkaar gebracht die iets te zeggen hebben over natuurgebruik. Gewoon om de verschillende belangen van landbouw, toerisme en natuurbescherming met elkaar te verbinden en betere samenwerking te ontwikkelen", sprak Michel Gregoire onlangs tijdens de algemene ledenvergadering.

Toch zijn er ook duidelijke verbeterpunten. Zo moet de samenwerking met de OSG beter en komt de gemeente te vaak harde afspraken niet na. "De samenwerking tussen OSG en TOP loopt op dit moment niet zo goed als we graag willen. Er is vooral behoefte aan afstemming over stages en over de kwalificaties die iemand moet hebben om direct uit school of via de juiste vervolgopleidingen op Texel aan het werk kan. Dat is dus iets wat we moeten opvolgen", stelt Gregoire. Wat betreft de gemeente: Het komt wat ons betreft te vaak voor dat harde afspraken niet worden nagekomen door gemeente. Het vaststellen van de hoogte van de toeristenbelasting, bijvoorbeeld, is in 2012 op een goede manier geregeld. Het zou per twee jaar gebeuren, uiterlijk in juli, zodat ondernemers er voor hun boekingen rekening mee kunnen houden. Dat is dit jaar niet gebeurd", lees de hele toespraak op de website van TOP.