Frans Coevert geniet van de landschap op de Hoge berg
Frans Coevert geniet van de landschap op de Hoge berg Foto: Job Schepers

Met eigen zeepkist van de Hogeberg af

Wat is je favoriete plek op Texel?

Daar zijn er wel meer van op Texel. Maar een unieke plek is dan wel op de Hogeberg, vijftien meter boven NAP. Ik kom daar regelmatig, we hebben daar het paard lopen van onze dochter op het land van de familie Witte. Op deze plek kan men Texel rondom overzien, wat een prachtig uitzicht en dan de stilte. Het is er fluisterstil op het gehinnik van de paarden na.

Wat voor werk doe je op Texel?

Mijn werk bestaat uit het heen en weer varen van de veerboot, wat ik ook alweer dertien jaar naar volle tevredenheid doe. Mijn functie is eerste stuurman in een vaarploeg van zeven man. Het is een prachtige baan met goede sociale voorzieningen bij een prachtig en gezond bedrijf. Vooral nu met ons nieuwe schip "de Texelstroom". Wat een geavanceerd schip zeg, vaart op diesel, gas en accu's. Er wordt wereldwijd gekeken naar wat wij op dit kleine eilandje allemaal aan het doen zijn en daar mogen we dan ook wel trots op zijn, tenminste ik wel. Naast mijn functie zit ik nog wel eens aan de vergadertafel. Zo heb ik zitting in de ondernemingsraad van TESO, zo word je bekend met de ins en outs van deze onderneming wat dan ook erg interessant is. Verder zit ik nog in een paar andere commissies. Het doet me goed om wat voor mijn collega's en TESO te doen.


Wat doe je naast je werk zoal?

Lekker bezig zijn!! Op de vrijdagen ben ik meestal te vinden op de TX65, waar ik het laswerk doe en alles wat op technische gebied versleten of onderhoud nodig heeft verzorg. Dat is voor mij hobby. Verder heb ik nog wat kennissen waar ik timmerwerk voor doe, dat is weer heel wat anders en dat maakt het daarom ook zo afwisselend en leuk om te doen. Daarnaast ben ik veel in de weekenden te vinden op het MAB-circuit aan de Hoofdweg, daar vervul ik de functie sectorhoofd van de afdeling motorcross. Met negen wedstrijden per jaar en bijna alle weekenden open voor vrije training toch wel een intensief baantje maar ontzettend leuk om te doen. Hier heb ik zitting in het bestuur bij deze prachtige en gezonde vereniging met een goed gevormd bestuur en diverse commissies. In de zomer zijn we een aantal weken bezig met een mooie en gezellige club mensen op de SGW Texel (paardencross) op het land van Piet Kooiman en Jan Hin. Hier zit ik in de bouwploeg met het vervaardigen van crosshindernissen van alle soorten en maten. Als er in zo'n weekend tweehonderd paarden overheen gesprongen zijn, breken we het weer af in een avond. Als alle deelnemers tevreden weer naar huis gaan, is dat het allemaal weer waard geweest. Ieder jaar in september roken en bakken we vis en koken we mosselen en kokkels aan de Heemskerckstraat in Oudeschild met een enthousiaste club mannen. De opbrengst is voor een goed doel in ons eigen dorp. Dat wordt dan ook erg gewaardeerd door de dorpsbewoners en het is natuurlijk leuk om te doen.


Ben je geboren en getogen op Texel?

Wereldwijd gekeken naar wat wij op dit eiland allemaal doen

Ik ben geboren in Den Burg aan de Kogerstraat. Ik was de derde op rij, heb nog een zusje onder me en een broer en zus boven mij. Op mijn 20ste ben ik gaan samenwonen in Oudeschild en was toen werkzaam bij smederij Hans Boom. Daarna 14 jaar mechanisch kokkelvisser geweest en nu alweer 13 jaar bij TESO.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De echte Texelaars zijn nuchter, behulpzaam, harde werkers en hebben de zaakjes meestal goed voor elkaar.

Hoe beleef je de natuur op Texel?

Ik ben zelf niet zo'n natuurfreak, maar denk dat Texel wel bijna alles heeft. Mooie stranden, veel bos, duinen en schoren aan de Waddenzee. Laten we daar dan ook met zijn allen zuinig op zijn.

Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Verschillend dat wel, mijn voorkeur gaat uit naar de kleinere dorpen. Daar kent men elkaar, wat dan ook weer samenhorigheid met zich meebrengt.

In welk café/restaurant kom je graag?

Restaurant Het Bikkelement van de familie Hooijschuur. Gewoon gezellig, gastvrij en natuurlijk lekker eten.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

Denk wel dat we bijna aan de max zitten met het toerisme en het vervoer dat dat met zich meebrengt. We hebben er nu nog geen last van en dat moet ook zo blijven. Tegelijkertijd moeten we hier ook zuinig op zijn. Tenslotte hebben we er bijna allemaal een goede snee brood van.


Wat zou er op Texel anders mogen?

De scholing voor jongeren en dan op technische gebied: timmerman, loodgieter, metselaar automonteur of lasser. Maar voor de rest zo laten, ben erg tevreden zoals het op ons eilandje gaat.

Goede herinnering aan Texel?

De zeepkistenrace op de zondag met een eigen gebouwde zeepkist. Boven op de Hogeberg was de start dan naar beneden richting De Schans. Wie het verst kwam was de winnaar. Het was een groot evenement in die tijd. We hebben er menige slagroomtaart mee gewonnen.

Wat is er zonde aan Texel?

Het parkeerbeleid. Dat de toeristen moeten betalen om naar het strand te gaan vind ik belachelijk.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Denk dat Texel uniek is met alles wat het heeft. Wij Texelaars gaan winkelen aan de overkant voor kleding, meubelen en auto's. Maar of het echt nodig is, we hebben het hier ook. En als we dan weer van de boot afrijden na zo'n dag overkant voelt het goed, weer lekker thuis komen op ons eiland.

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Ik hoop nog hetzelfde werk te doen, ben vast nog actief in het verenigingsleven. Lekker blijven klussen. Hoop wel op iets meer vrije tijd, dan komt de Ducati ook nog eens uit de garage.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Willem Anton Schagen. Een mooie kerel, altijd een goed humeur, vriend, eerlijk, oprecht, oud-collega en je kan verschrikkelijk met hem lachen. Verder wens ik iedereen en goed en gezond 2017.