Wijnand Haantjes in het restaurant van de Sluftervallei.
Wijnand Haantjes in het restaurant van de Sluftervallei. Foto: Job Schepers

"Zonder samenwerking kom je er niet"

"Zorg dat er betaalbare huurhuizen komen voor de medewerkers die we naar het eiland halen. Het vinden van goed personeel en de huisvesting daarvan wordt steeds lastiger", vertelt Wijnand Haantjes, sinds anderhalf jaar general manager van Landal Sluftervallei. Ondanks dat hij pas relatief kort op het eiland actief is, verschuilt hij zich niet en zoekt hij samenwerking met zijn collega-ondernemers.

"Zonder samenwerking kom je er niet. Daarom vind ik de samenwerking met TOP ook zo belangrijk. Ik probeer zo vaak mogelijk bij de vergaderingen te zijn, al lukt dat eigenlijk niet vaak genoeg. Maar niet alleen via TOP, ook met De Krim hebben we een goede samenwerking. Als daar een keer het zwembad om wat voor reden een dag dicht moet, kunnen ze hier terecht", stelt hij. Haantjes is een man met een duidelijke mening die hij niet onder stoelen of banken steekt. Hij staat sterk in zijn schoenen en dat moet natuurlijk ook wel om alles in goede banen te leiden. De Sluftervallei is na De Krim het grootste vakantiepark van het eiland. Met 2100 bedden, verdeeld over 316 bungalows, zestien stacaravans en zestig campingplaatsen is er genoeg om te managen. "Er is een hoop te doen. Komend jaar willen we het vooraanzicht helemaal opknappen. De midgetgolfbaan wordt verplaatst, zodat er aan de voorkant ruimte ontstaat voor een groter en mooier terras. De ramen van het restaurant worden groter en er komen openslaande deuren. Kortom er is genoeg te doen", stelt hij tevreden vast. De upgrading van het park ziet hij ook graag terug bij het 'product Texel'. "De tijd van bruin-oranje tegeltjes is voorbij. Het mag hier en daar wel wat luxer. Het mag soms wat minder oubollig. Je moet er daarbij wel voor waken dat je je charmes niet kwijtraakt. Je moet niet alles zo volbouwen als bijvoorbeeld in De Koog. Mensen komen naar het eiland om hoe het is. Een paar extra slaapplaatsen hadden er wat mij betreft best bij gekund op het eiland, maar je moet wel een grens stellen."

Haantjes zegt niet zo maar wat, hij kent het klappen van de zweep. Hij werkte onder meer op vakantieparken in Drenthe, Duitsland en Limburg. De kennis die hij in al die jaren opdeed, nam hij mee naar Texel. "Je moet de gasten geven wat ze verwachten. Ik heb liever een iets minder mooie foto in de brochure, als die dichter bij de realiteit ligt. Ik wil niet een foto waarop alles mooier is gemaakt. Begrijp me niet verkeerd hoor, alles ziet er hier prima uit. Dus de foto's mooier maken is niet nodig." Alles lijkt op rolletjes te lopen bij de Sluftervallei, toch zijn er ook zorgen. Door seizoensverbreding wordt het steeds lastiger om goed personeel te vinden. "Ik heb dat bij algemene ledenvergadering van TOP ook op de agenda gebracht, samen met Jolanda Kamphuis van De Krim. Omdat er niet genoeg goed personeel op het eiland te vinden is, halen we ook mensen van de overkant. En dat geldt niet alleen voor de recreatiesector. Maar als die met de laatste boot naar huis moeten, moeten ze hier al om kwart over acht weg. Dat gaat natuurlijk niet met het restaurant. Dan moet je ze dus een slaapplaats bieden. Voor de stagiaires hebben we een gezamenlijk stageverblijf, maar de vaste medewerkers willen meer privacy en dat begrijp ik. Die willen een eigen slaapkamer bijvoorbeeld. Het is essentieel dat er betaalbare huurhuizen bijkomen. Waar op het eiland maakt me dan nog niet eens zoveel uit. Het vestigingsklimaat op Texel moet verbeterd worden."