Toekomstvisie voor OSG De Hogeberg

Hoe kunnen we OSG De Hogeberg als brede onderwijsvoorziening overeind houden in de toekomst? Wat betekent dat, wat is daar voor nodig? Het college heeft drie bedrijven benaderd offerte uit te brengen om een toekomstvisie te schrijven voor de school.

De verwachting is dat OSG De Hogeberg, die nu nog circa 850 leerlingen heeft, in 2025 zal krimpen naar 600 scholieren. Dat heeft onder meer consequenties voor de financiering van het onderwijs en voor het overeind houden van de verschillende studierichtingen. "We moeten dus nadenken over hoe we de school in de breedte overeind kunnen houden", verwoordt burgemeester Uitdehaag het standpunt van het college van b en w. Na het afketsen van de voorgenomen fusie met Scholen aan Zee in Den Helder, eerder dit jaar, staat de gemeente als bestuurder van de school voor nieuwe keuzes over het voortbestaan van de school. Er zijn veel vragen te beantwoorden. Uitdehaag: "Het aantal leerlingen neemt af, wat betekent dat voor de school, hoe kunnen we de kwaliteit waarborgen? Welke scenario's zijn denkbaar voor de inrichting van de school en is het verstandig om als college van b en w schoolbestuur te blijven. We doen allemaal ons best, maar als burgemeester en wethouders zijn we niet geselecteerd om een school te besturen. Het is de wens van dit college om in de toekomst geen schoolbestuur te blijven. Maar als we overstappen op een andere bestuurlijke inrichting, dan geven we wel eerst aan in welke richting we met de school willen. Doel van de toekomstvisie moet zijn de school in de toekomst staande te houden. Dat kan zijn zelfstandig of een andere variant, als bestuur kennen we geen taboe. Maar wel met een gebouw en lessen op Texel, dat is een harde randvoorwaarde. Nu en in de toekomst."

Gepersonaliseerd leren, waarvan het traject dit jaar is ingezet, is voor het schoolbestuur een belangrijke randvoorwaarde voor de toekomst om de brede school met minder leerlingen in de toekomst overeind te houden. "Omdat we daarmee meer maatwerk kunnen bieden." Over de nieuwe onderwijsaanpak is veel te doen. Er zijn kritische geluiden, maar er klinkt ook enthousiasme. "Natuurlijk zijn er aandachtspuntjes, maar de rector doet het heel goed. De Onderwijsinspectie heeft de OSG in Den Burg voor alle afdelingen een zogeheten basisarrangement toegekend. De school voldoet dus aan de kwaliteitseisen, de inspectie komt de eerste vier jaar niet terug. Dat is wel eens anders geweest."