Veel puzzelstukjes rond japon en tapijt

Wat ze precies uit het wrak boven water hadden gehaald wisten de duikers van Duikclub Texel niet. Maar toen op tafel een springende ram en andere dieren werden herkend, groeide het besef dat ze wat bijzonders op het droge hadden gehaald.

De vondst werd al in 2014 gedaan, toen ook de japon, kousen en andere voorwerpen naar boven werd gehaald uit wat nu bekend is als het Palmhoutwrak. Waar de japon nog vrijwel intact is, zijn van het tapijt alleen nog restanten over. Maar wel stukjes waaruit deskundigen veel kunnen afleiden. Nadere bestudering leerde dat het om een Oosters tapijt gaat. Amsterdamse kooplieden lieten in de VOC-tijd verschillende orders plaatsen voor tapijten. Bij voorkeur Perzische, die van hoogwaardige kwaliteit waren, maar wegens de kosten werden ook wel goedkopere tapijten uit het Indiase Lahore (thans Pakistan) ingekocht. In hoeverre dat hier het geval is, staat nog niet vast, zoals er heel veel omtrent de vondsten nog niet zeker is. De eerdere veronderstelling dat het schip was geladen met bagage van de Engelse koningin Henriƫtte Maria Stuart, blijkt vrijwel zeker niet te kloppen. Dit schip is wel gezonken, maar bij Zeeland. Welk scheepswrak het hier betreft, van wie de landing was en wat de boekband met daarop het zegel van de Stuarts op het schip deed, zijn ook vragen die nog moeten worden beantwoord.

Er zijn wel vermoedens, maar aan voortijdige conclusies wagen de onderzoekers zich niet, behalve dat de tapijtfragmenten van historische betekenis zijn. Dat blijkt ook wel uit het team wetenschappers van zeer uiteenlopende disciplines dat zich over de vondsten buigt. Met kennis over geschiedenis, scheeps- en maritieme archeologie, kunsthistorici en technisch onderzoek. Behalve de tapijtfragmenten bestaat de tentoonstelling uit een interactief touchscreen, waarmee de verschillende puzzelstukjes uit het onderzoek in elkaar kunnen worden gepast. Meer op pagina 2.