Sandor Mantje:
Sandor Mantje: "De nostalgie die in dorpen is, mag niet verdwijnen. Als je door een straat loopt, moet je je thuis voelen." Foto: Jeroen van Hattum

Op zee dacht ik elke dag wel aan Texel

Wat is je favoriete plek op Texel?

Tja, das een goeie vraag. Er zijn veel plekken op en rond het eiland waar ik graag kom. Maar de mooiste plek vind ik het strand met windkracht 10!


Wat voor werk doe je op Texel?

Eerst heb ik op zee gezeten op de sleepvaart en in het baggerwerk. Na vijf jaar ben ik - samen met mijn vrouw Jacobine - bij mijn ouders in het bedrijf gekomen. Het is een bekend en al redelijk oud bedrijf op Texel. Het dateert van rond 1929 en we hopen dat nog wel een tijd vol te houden. Mijn werk houdt eigenlijk van alles in. Inkopen, personeelszaken, reclame, website, voorraadbeheer, ons magazine, financiële administratie, nieuw ideeën bedenken, contacten onderhouden met leveranciers enz enz. Ik ben er wel achter gekomen afgelopen vijftien jaar dat je als ondernemer veelzijdig en bevlogen moet zijn. Ondernemen is niet zo vanzelfsprekend als een hoop mensen denken. Er is afgelopen twintig jaar enorm veel aanbod ontstaan in Nederland en omstreken waardoor het een gevecht wordt om klanten voor je te winnen. Die verzadiging is absoluut niet goed en dat is ook wel gebleken bij het uitbreken van de crisis. Daar moet en kan je als bedrijf op anticiperen om de schade zo beperkt mogelijk te houden. We hebben mazzel dat ons bedrijf op zo'n mooi eiland is ontstaan.

Wat doe je naast je werk zoal op het eiland?

Ik zit al bijna twintig jaar bij de KNRM, zit in het bestuur van de winkeliersvereniging van Den Burg, help bij de SGW, samengestelde wedstrijden voor paardencross op het terrein van Piet Kooiman, zit in het bestuur van de Wezentuin, heb kort geleden samen met Jaap Boon en Henk van Wijk stichting Ida Mary opgezet om deze bejaarde reddingboot op Texel te behouden, zit in het bestuur van MAB Club Texel en behartig daar de belangen voor de autocross, en zo zijn er nog wel wat dingen. Kortom het past allemaal net in een week.

Ben je geboren en getogen op Texel?

Ik ben in Den Helder geboren maar getogen op Texel. We zijn opgeroeid in Den Burg en in Spang, een deel van Texel vlakbij Oosterend. Mijn ouders kochten daar een oude boerderij van de familie Kuip en die is door mijn vader, opa Jan Bonne en Peter Hin helemaal verbouwd en opgeknapt. Ik heb daar zo'n achttien jaar gewoond en een prachtige tijd gehad. Ik was bijna boer geworden en dat kwam doordat ik elke dag op de boerderij was bij Jaap en Theo Hin.

Zorg dat je eiland op alle vlakken goed is onderhouden


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel zijn Texelaars, sommige begrijp ik en andere niet. Over het algemeen, volgens mij, best volk.
.
Hoe beleef je de natuur op Texel?

Laat ik het zo zeggen, wij zijn veel onderweg aan de vastewal voor het bedrijf en als wij dan weer richting het noorden rijden ben ik altijd blij als we op de boot staan. De natuur op Texel is prachtig en ook gevarieerd, daar moeten we heel zuinig op zijn.


Hoe beleef je de dorpen op Texel?

Elk dorp heeft zijn eigen volk en identiteit en ook daar moeten we zuinig op zijn. De nostalgie die in dorpen is, mag niet verdwijnen, nee, zal eerder teruggebracht moeten worden. Kille bouw op Texel past hier niet. Als je door een straat loopt, moet je je thuis voelen.

In welk café/restaurant op Texel kom je graag?

Als we uit eten gaan doen we dat vaak bij het strand, Kaap Noord komen we graag!

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Dat we Texelaars zijn en geen mensen van de vastewal. Texel is Texel en daar moet je qua uiterlijk heel bedacht mee omgaan. Een goede balans tussen natuur, landbouw, detailhandel, horeca en slaapplaatsen is van groot belang.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind dat er te weinig wordt gedaan om gebruik te maken van de zon. De boeren op Texel kunnen hun gewassen goed laten groeien door de zon. Waarom maken wij Texelaars niet meer gebruik van zonne-energie? Er zijn hier de meeste zonuren dus probeer het in ieder geval. Er wordt dan vaak gezegd "Ja maar het levert niet snel genoeg op". Verduurzamen kost geld, maar is op den duur beter voor de omgeving. De gemeente Texel zou hier meer aandacht aan moeten geven evenals budget. Maak het voor iedereen interessant om een deel van je energie van de zon te krijgen.

Goede herinnering aan Texel?

Dat onze kinderen daar zijn geboren. En als ik op zee zat, dacht ik elke dag wel een keer aan Texel.

Wat is er zonde aan Texel?

Scholing op Texel is een heet hangijzer, dit moet gewaarborgd blijven en misschien moet er zelfs weer een zeevaartschool op Texel komen net als vroeger. Waar op Texel ook veel meer op gelet moet worden, is hoe er wordt gebouwd. Ik zie vaak gebouwen op Texel verrijzen die totaal niet bij de omgeving passen. Daarmee verniel je het DNA van Texel en daarmee je visitekaartje. Daar zal echt iets aan moeten gebeuren om grote schade te voorkomen. Wat ik ook zonde vind, is dat er op veel openbare plaatsen duidelijk zichtbare verwaarlozing is. Deze verantwoording is voor de gemeente. Zorg dat je eiland op alle vlakken goed onderhouden is.

Waarin onderscheidt Texel zich van de overkant?

Je hebt alles bij de hand. Bedrijven voor onderdelen, bouwbedrijven, reclamebureaus, allerlei andere specialisten enz. enz. We hebben hier alleen geen ziekenhuis

Wat doe je over vijf jaar op Texel?

Dan hoop ik dat we nog bezig zijn waar we nu aan bouwen, onze kinderen helpen, het bedrijf en de werknemers gezond houden en misschien wat meer in de paardenhandel. Daar ben ik erg graag mee bezig.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Dat is Frans Coevert. Ik kom hem werkelijk overal tegen waar wat georganiseerd wordt en daar heb ik veel bewondering voor.