Bij het huis aan de Weverstraat wordt momenteel gewerkt.
Bij het huis aan de Weverstraat wordt momenteel gewerkt. Foto: Jeroen van Hattum

Schade ontstaan aan vroegere huis dames Dijt

Het karakteristieke huis aan de Weverstraat in Den Burg dat vroeger van de dames Dijt was, heeft tijdens de werkzaamheden aan het riool schade opgelopen.

Er zijn scheuren in een aantal muren ontstaan. De familie Dros, die in het huis woont, heeft de gemeente na het inwinnen van advies aansprakelijk gesteld. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de zaak voorgelegd aan de verzekering, zodat experts kunnen uitzoeken hoe de schade veroorzaakt is en wie ervoor verantwoordelijk is. Het vermoeden bestaat dat de schade een gevolg is van de werkzaamheden. De gemeente heeft de afgelopen weken in de Weverstraat het gemengde riool (één buis) laten vervangen door een gescheiden stelsel van twee buizen. Daarvoor werd bronbemaling toegepast om het grondwaterpeil te verlagen, zodat de nieuwe buizen "in den droge" aangelegd konden worden. Tegelijkertijd liet de PWN de waterleiding vervangen. Het huis, waarvan in 1907 de eerste steen werd gelegd, is een beeldbepalend huis in het centrum. Het werd gebouwd door Kees Dijt, de vader van de drie gezusters Dijt die er decennialang woonden en het huis altijd in karakteristieke en oude stijl hielden.

Gemeente en Dros zijn intussen ook met elkaar in gesprek over de boet achter het huis die een paar maanden tijdens een storm deels instortte. Het college maakte van de week bekend het voornemen te hebben om een lopende subsidieaanvraag voor de boet definitief te weigeren "nu de boet bijna volledig teniet is gedaan". Dros en de gemeente waren meer dan vier jaar met elkaar in onderhandeling over de toekomst van de boet en in die tijd werden nog geen grote investeringen in het herstel van de boet gedaan. Volgens het college kan Dros een zienswijze indienen op het voornemen om de lopende subsidieaanvraag te weigeren.