Vier Japanse toeristen bezoeken De Cocksdorp.
Vier Japanse toeristen bezoeken De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Zoekende fonteinen bezingen waterloos waterplein in De Cocksdorp

Een beetje beteuterd komt 'Joost Oldenburg' de woonkamer binnen lopen. Hij wil het goedmaken dat hij het afgelopen jaar wat minder tijd aan het Eierlandsche Huis heeft besteed.

Even lijkt het een rustige solo-voorstelling te worden, maar dan komt in vol ornaat 'de moeder van Joost' de woonkamer binnenstormen en voltrekt zich een heerlijke voorstelling zoals De Cocksdorp ze tijdens Ouwe Sunderklaas kent. Met het nodige spektakel krijgt de beste Joost de volle laag, waarna moeders een Russische schone met de welluidende naam "Nat-ja"voor hem besteld, zodat moeders niet meer elke dag het Eierlandsche Huis hoeft schoon te maken.

Het was een voorstelling waarbij de boodschap luid en duidelijk was maar wel zo dat de echte Joost er ook om zou kunnen lachen. De beheerder van het dorpshuis lag maandagavond goed in de markt bij zijn dorpsgenoten: hij kwam in diverse voorstellingen voorbij. Gespeuld werd hoe Joost bij de brandweer ging en het optreden van Dries Roelvink dat hij geregeld had, passeerde geregeld de revue. Een groepje liet Dries 'stemoefeningen' doen om te laten horen dat hij echt wel zuiver kan zingen. Ook veel gespeuld waren het waterplein aan de Kikkertstraat waar nog geen water is, de nieuwe bakker die in het dorp komt en de Chinese les die een van de bewoonsters van De Cocksdorp sinds kort aan een groepje kinderen geeft. Volgens goed gebruik kwamen er amper algemene Texelse onderwerpen aan de orde: het waren allemaal zaken die vooral boven de Rügediek spelen.

De drogisterij aan de Kikkertstraat werd stilistisch op de hak genomen. Gespeuld werd hoe een groep Japanse dames de drogisterij voor een museum aanzagen. Een verkoper ging rond met spullen die elders allang niet meer te krijgen zijn, maar bij de drogisterij in De Cocksdorp nog gewoon in de schappen liggen. Stilistisch ook mooi was een voorstelling waarbij een wat bijzondere dorpsgenoot levensecht werd nagedaan. Hangend op zijn fiets ging hij de woonkamers in om overal zijn praatjes te maken.

Alle nieuwe opa's en aanstaande opa's in De Cocksdorp en Eierland kwamen voorbij, twee Durpers richtten een parkeervereniging op om parkeerproblemen op te lossen, het verschil tussen wilde en tamme kokkels werd uitgelegd en de Rijdende Rechter nam poolshoogte bij de problemen die de Moerbei heeft om gasten in de achtertuin te laten parkeren. Het oordeel: gasten moeten net als Tom Steenvoorden, vader van de eigenaresse, hun auto maar gewoon overal links en rechts neerzetten. Het waterloos plein werd fraai uitgebeeld door drie zingende fonteinen die op zoek waren naar water. Tijdens een Chinese les werd het waterloos plein 'per abuis' verbasterd door 'waardeloos plein'.

Volgens goed gebruik werd er geregeld gezongen en hadden de speulers aandacht aan de aankleding besteed. Zo kwam onder meer een waarzegster met complete uitrusting in de woonkamer voorbij en hadden twee bakkers een oven gemaakt die buiten werktijd wel als 'Krimatorium' gebruikt kon worden.

De opkomst bij de jeugd viel tegen met vijf voorstellingen waaraan tien kinderen meededen. Allemaal van de jongste groepen op school. Het was gelukkig geen voorbode van de opkomst bij de volwassenen: die was goed. Er waren 57 speulers (onder wie de nodige jongeren) die 21 voorstellingen speulden. Dat waren er drie minder dan een jaar geleden.