College nog niet klaar met innovatieve bed

Handhaaf de vierhonderd innovatieve bedden en scherp de spelregels voor vernieuwende slaapplaatsen aan. Aldus het advies van het college van b en w aan de raad, naar aanleiding van het initiatiefvoorstel om de 400 bedden te schrappen.

Want daarmee gaat de raad volgens b en w voorbij aan de oorspronkelijke argumenten voor het beschikbaar stellen van deze bedden: "Er is behoefte aan nieuwe slaapplaatsen om impuls te geven aan nieuwe functies, nieuwe verschijningsvormen, kwaliteitsverbetering in dorpen en verbetering van de vitaliteit in dorpen." De andere mogelijkheden die hiervoor open staan, verplaatsing van bedden, 25 procent uitbreiding voor kleinschalige bedrijven en conversie (verstening), zijn daarvoor volgens b en w niet toereikend. "Deze mogelijkheden hebben juist de inspiratie van vernieuwende projecten nodig." Belangrijke reden voor een raadsmeerderheid om de innovatieve bedden te schrappen is dat de uitgifte tot zorgen en onrust leidde en dat het formuleren van goede criteria als een onmogelijke missie wordt gezien. Erkend wordt ook dat aan het intrekken nadelen kleven. "Het oorspronkelijke doel was mede om hiermee kleine initiatieven van nieuwe ondernemers ook een kans te geven. Of om bijvoorbeeld dorpsontwikkelingen te ondersteunen. Dat wordt met dit besluit ook lastiger. Dat vinden wij ontzettend jammer, maar het weegt volgens ons niet op tegen de onwenselijke effecten van het onder criteria uitgeven van extra slaapplaatsen." Volgens b en w is het voor diverse dorpsontwikkelingen "onontbeerlijk" vernieuwende - extra - recreatieve slaapplaatsen beschikbaar te houden. Hotel 't Binnenduin in De Koog, waarvoor tachtig innovatieve bedden nodig zijn, wordt niet met name genoemd, maar de toelichting spreekt boekdelen. "Hiermee kunnen functiewijzigingen die in het belang van het dorp zijn worden gerealiseerd. Dit geeft zowel een impuls aan de uitstraling van een kern als aan de vitaliteit van het dorp."

Er zijn acht (principe-)verzoeken voor innovatieve slaapplaatsen binnen gekomen. Het college wil dat de raad tijdens de vergadering van woensdag 21 december over de criteria in de debat gaat en hierbij ook de honderd zorgbedden meeneemt. B en w zeggen mogelijkheden te zien om de spelregels voor vernieuwende slaapplaatsen aan te scherpen." Zoals het begrip kleinschaligheid meer concreet maken, voorschrijven dat de vernieuwing een herbestemming van bestaande accommodatie moet zijn, dat de innovatie geen extra verstening mag veroorzaken en het aantal uit te geven bedden beperken tot het feitelijke aantal.

Uit oogpunt van behoorlijk bestuur vindt het college het wenselijk de indieners van de plannen de kans te geven hun concept voor te leggen aan de raad, die er uiteindelijk over moet beslissen. Waarbij de raad zich openstelt voor de visie van de voormalige projectgroep Verblijfsrecreatie en de commissie Ruimtelijk Kwaliteit.